ODABRANI HRVATSKI OTOCI – Uz Cresko Lošinjski arhipelag podršku Tajništva za otoke za izradu plana energetske tranzicije dobili su Brač, Hvar i Korčula!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.02.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Nakon već odabranog Cresko lošinjskog arhipelaga o čemu smo pisali za vrijeme drugog otočnog foruma, na natječaj koje je raspisalo Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji odabrana su dodatna 3 hrvatska otoka koja će u narednih godinu dana razvijati plan energetske tranzicije.

 

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA TAJNIŠTVA ZA OTOKE

Odabrani hrvatski otoci koji su se prijavili na natječaj Tajništva za EU s ciljem energetske tranzicije Europskih otoka i njihovog prelaska na čistu energiju.  Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju na čistu energiju na način koji uključuje sve relevantne otočke dionike, pristupom odozdo prema gore.

Po završetku natječaja objavljenog od strane Tajništva za EU otoke pri Europskoj komisiji, objavljen je popis rezultata koji uključuje 26 europskih otočnih zajednica koje su izabrane da u narednom periodu dobiju podršku stručnjaka te time i službeno pokrenu tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije.

Od izabranih 26 otoka, ukupno 6 otočnih zajednica, među kojima je i Cresko-Lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi plana energetske tranzicije. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će izraditi prateći razvoj Cresko Lošinjskog arhipelaga, međusobno surađujući te uz podršku stručnog tima Tajništva za otoke.

Unatoč ogromnom potencijalu obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije omogućit će otocima da postanu samodostatni i prosperitetni, ali i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja na otocima.

U prvoj će fazi cresko-lošinjsko otočje zajedno s još 5 otoka – Aran Islands (Irska), Sifnos (Grčka), Culatra (Portugal), Salina (Italija) i La Palma (Španjolska) – do ljeta 2019. godine izraditi i objaviti svoje planove tranzicije prema čistoj energiji. Drugih 20 otoka, među kojima su i Hvar, Brač te Korčula, učinit će to do ljeta 2020. godine. To su sljedeći otoci: Azori – Portugal, Favignana i Pantelleria – Italija, Kreta i Samos – Grčka, Marie Galante i Nova Kaledonija – Francuska, Kökar – Finska, Cape Clear – Irska, Arousa – Španjolska, Gotland i Öland – Švedska, Menorca, Mallorca i Ibiza – Španjolska, Orkney i Škotski otoci – UK.

 

NOVE PRILIKE ZA HRVATSKE OTOKE

S obzirom na veliki interes koji su otočani iskazali na ovom natječaju,  zadovoljstvo je vidjeti veliki broj hrvatskih otoka među njima. Ukazuje nam to da su otočani spremni za nove izazove, svjesni utjecaja energetike na budućnost života na otoku te spremni izgraditi potrebne kapacitete za provedbu energetske tranzicije u narednim godinama.

U narednom periodu otočani mogu očekivati razne financijske instrumente i prilike za razvoj konkretnih projekata te je izrada plana energetske tranzicije svakako poželjan početak i preduvjet za budući strateški razvoj. Nedavno je zatvoren natječaj Obzor 2020  ukupne vrijednosti 10 milijuna EUR namijenjen isključivo energetskoj tranziciji i podršci razvoja otočnih projekata.

Ovo je vrlo važan korak za otočane koji sudjelovanjem u ovom projektu postaju europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Temelj za uspješan razvoj i provedbu energetske tranzicije je da se u nju uključe svi otočni dionici, kako predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava tako i predstavnici poduzetnika, građanskih inicijativa i zadruga te obrazovnih institucija. 

__________
Autorica: Ana Marija Jakas
Foto: Pixabay