Održana interaktivna konferencija i radionica za zelenu tranziciju Otoka Brača

Objavio: Pokret Otoka - 10.02.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U prostorima DVD Supetar u Gradu Supetru, 8. veljače 2024., održana je prva u nizu inovativnih interaktivnih konferencija i radionica, u sklopu Akcijskog plana Zelena Splitsko-dalmatinska županija.

Pod nazivom „Zelenom tranzicijom do održivog razvoja javnog i privatnog sektora otoka Brača – mapiranje interesa i potencijala za financiranje razvoja i unapređenja projekata, proizvoda i usluga“, ovaj događaj predstavlja važan korak ka održivoj budućnosti ovog prekrasnog dijela Hrvatske.

Sudionike je pozdravio i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja koji je naglasio odlučnost županije da akcijski plan zaista bude okosnica za djelovanje te da županija bude primjer zelenih inicijativa i projekata u Hrvatskoj i šire.

Akcijski plan, koji je usvojen od strane Skupštine Splitsko-dalmatinske županije u ožujku 2023. godine, označio je županiju kao pionira u zelenoj tranziciji u Republici Hrvatskoj. Sastavljen od 14 integriranih i međusobno povezanih strateških programa i projekata, ovaj plan predstavlja sveobuhvatnu strategiju za promicanje održivog razvoja.

Cilj prve radionice bio je potaknuti raspravu među predstavnicima različitih sektora o mogućim rješenjima za ključne potrebe i probleme, te razvoju novih projekata, investicija, proizvoda i usluga utemeljenih na načelima zelene tranzicije.

Sudionici su prepoznali odgoj i obrazovanje za zelenu tranziciju, razvoj infrastrukture te turizma kao ključne teme.

Ovo je tek početak sedam planiranih događanja ovog tipa, ostvarenih u suradnji Splitsko–dalmatinske županije i tvrtke Eupolis grupa d.o.o. Sljedeće radionice planirane su diljem županije kako bi se potaknulo ostvarivanje zelene tranzicije na lokalnoj razini.

Osim edukacije, prioritetne teme uključuju i digitalizaciju, a proces digitalizacije u Upravnom odjelu za turizam, pomorstvo i promet već je u završnoj fazi. Ovo je samo jedan korak ka održivijoj budućnosti otoka Brača i cijele županije, čime se pokazuje odlučnost u stvaranju prosperitetne i ekološki osviještene zajednice.

Izvor i fotografije: Službena stranica Grad Supetar/FB Stipe Čogelja