Održana je konferencija “Čuvarice baštine”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.05.2024. - Vrijeme čitanja: 4min

Održana je konferencija “Čuvarice baštine” koja je okupila inspirativne žene s naših otoka kako bi podijelile svoja iskustva i vizije o očuvanju kulturne, povijesne i prirodne baštine. Konferencija je bila strukturirana u četiri ključne teme, svaka sa svojim istaknutim govornicama.

1. Žene kao čuvari baštine

Prva tema “Žene kao čuvari baštine” predstavila je istaknute primjere žena koje su važne u očuvanju naše baštine na otocima. Nevena Dujmović s otoka Pašmana, Dina Valković s Krka, i Sabina Gligora iz Kolana podijelile su svoje priče i iskustva. One su govorile o važnosti očuvanja tradicije, kulture i prirodnih ljepota svojih otoka. Njihovi napori uključuju rad na očuvanju lokalnih običaja, arhitekture i prirodnih resursa, čime doprinose očuvanju jedinstvenog identiteta svojih zajednica.

2. Život na otoku

U okviru panela “Život na otoku”, tri žene – Andreja Baraba, Jovana Čutul i Marija – diskutirale su o specifičnim izazovima i prilikama s kojima se susreću žene koje žive i rade na otocima. Panel je trajao 30 minuta i dotaknuo se tema poput izolacije, dostupnosti resursa, te prilagodbe životnim uvjetima koji često zahtijevaju dodatnu kreativnost i snalažljivost. Razmatrane su i mogućnosti za promicanje održivih načina života koji poštuju i čuvaju okoliš.

3. Ekonomski razvoj i poduzetništvo

Treća tema “Ekonomski razvoj i poduzetništvo” bila je posvećena poticanju ženskog poduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena kroz očuvanje baštine i razvoj turističkih inicijativa. Martina Pernar iz Paške sirane i udruge proizvođača paškog sira podijelila je svoje iskustvo u vođenju uspješnog poduzeća koje ne samo da doprinosi lokalnoj ekonomiji, već i čuva tradiciju proizvodnje paškog sira. Ova prezentacija naglasila je važnost inovacija i poduzetničkog duha u očuvanju kulturne baštine.

4. Zajednica i međusobna podrška

Završna riječ pripala je Ivani Medić koja je govorila o važnosti izgradnje solidarnosti, suradnje i zajedničkog djelovanja žena u jačanju lokalnih zajednica. Ivana je istaknula kako međusobna podrška i zajedništvo mogu biti ključni faktori u ostvarivanju održivog razvoja i očuvanju baštine na otocima, te koliko je potrebno naći “svoje” ljude.

Izložba “Čuvarice baštine: Ženski glasovi i priče s otoka”

Nakon konferencije, u 20 sati otvorena je izložba “Čuvarice baštine: Ženski glasovi i priče s otoka”. Narodna izreka kaže da je “žena srce obitelji”, no na otocima, one su ne samo srce, već i duša, temelj i kreativna snaga. Ova izložba istražuje nevjerojatan doprinos žena u očuvanju kulturne i prirodne baštine naših otoka. Kroz umjetnička djela, fotografije, tradicionalne obrte, kulinarske delicije i još mnogo toga, izložba donosi priče o snazi, ljubavi i predanosti žena koje su oblikovale naše otočke identitete. Na izložbi su se predstavile sljedeće članice udruge:

  • Irena Šimić, vlasnica obrta Plawa – grafički dizajn
  • Milena Deburnner, vlasnica Lola dream
  • Marina Brozić, vlasnica Cake time
  • Ana Kominka, vlasnica Sena.co
  • Jasminka Gršković, vlasnica Blue Sheep
  • Egle Katunar, Kuća vina Ivan Katunar
  • Gorana Nedić, vlasnica Miau Couture
  • Martina Frka Milotić, vlasnica Bodulija.net
  • Iva Jurjević Prodan, vlasnica Bodulka dizajn
  • Renata Vojnić, vlasnica Re-art

Izložba i konferencija dio su projekta Na pola puta koji predstavlja platformu za umrežavanje žena na tri otoka (Krka, Paga i Pašmana) u svrhu očuvanja kulturne i prirodne baštine te otočnog identiteta i načina života. Simbolično značenje samog naziva korišteno je kako bi istakle zemljopisno okruženje projekta (pola hrvatske obale), ali i pola puta na kojem se žene nalaze u ostvarivanju jednakosti i utjecaja u lokalnim zajednicama. Voditeljica projekta je Jovana Čutul, predsjednica ove aktivne udruge.

Možemo zaključiti da je ovo bio još jedan više nego uspješan projekt ove vrijedne krčke udruge te im ovim putem čestitamo na radu i njihovom doprinosu lokalnoj zajednici!

Izvor teksta i fotografije: Udruga Žene za otok