Održane akcije čišćenja podmorja na Vrgadi i Prviću

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.05.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U subotu se čistilo na Vrgadi, u uvali Luka i sv Andrija, a u nedjelju u Prvić Luci.

 

Akcije su se održavale u sklopu projekta „Eko dotok na otok“ financiranom od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu tog projekta se već čistilo na otoku Žutu prošlu jesen.

Akciji su se pridružili ronilački klubovi iz Splita, Pakoštana, Varaždina i Mostara. Čistili su podmorje zajedno s ostalim volonterima na brodicama i kopnu na oba otoka.

 

Čišćenjem je koordinirala udruga Argonauta, izvađeno je čak 8 kubika otpada

Sveukupno je izvađeno oko 8 kubika otpada i na lokacijama na kojima se čistilo nisu uočene invazivne alge Caulerpa Taxifolia.

Ovaj vikend u znaku čišćenja podmorja provodila je i koordinirala naša udruga Argonauta no uz pomoć i suradnju ostalih dionika iz lokalnih zajednica bez kojih ove akcije svakako ne bi bile ovako uspješne.

 

 

Zato svakako treba spomenuti Udrugu Vrgada, Mjesni odbor Vrgada, firmu, Loši d.o.o., Ribolovno društvo Pakoštane, Općinu Pakoštane,  Juštinu d.o.o., TZ Pakoštane, Ribarsku zadrugu Vrgada, Jadran Tunu i Pelagos Net Farmu, dok je za akciju na Prviću veliku podršku pružio Grad Vodice, Gradsko poduzeće d.o.o., konoba Stara makina, SRK “Botnica”, obrt Bumba, brod Jastog i Mile Škalabrin.

 

Akcijom je stvorena platforma za buduće suradnje

Osim akcije čišćenja podmorja, ojačana je suradnja ronilačkih klubova, udruga i lokalnih dionika, te stvorena platforma za buduće suradnje.

Također, ova akcija čišćenja podmorja jedna je od mnogih akcija čišćenja koje se organiziraju pod projektom Rezolucija zemlja Večernjeg lista, a koji ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša.

 

 

_____________________

Autor: Pokret otoka

Fotografije: Argonauta