ODRŽIVI OTOCI – Grčki otoci kao primjer održivosti

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.10.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Otoci Kythnos i Astypalea primjeri su dobre prakse pametnih i energetski održivih otoka u Europi

Astypalea postaje uzor za e-mobilnost, pametnu mobilnost i obnovljive izvore energije, dok se Kyhntos pretvara u živi laboratorij za čistu energiju, pametne mreže i energetsku učinkovitost.

Temu ”Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima” obrađuje Andrea Beader u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.
Projekt ”Astypalea”: četiri temeljna stupa

Uz  potporu Volkswagen Grupe grci provode projekt kojeg nazivaju revolucionarnim, a kojem je cilj preobrazba tog grčkog otoka u europski ogledni otočni primjer za e-mobilnost, pametnu mobilnost i obnovljive izvore energije.

Četiri temeljna stupa za razvoj ovog projekta su:

  • Elektrifikacija vozila,
  • Pametna mobilnost,
  • Punjenje i energija iz obnovljivih izvora energije i
  • Autonomna vožnja kao opcija budućnosti.

Do 2030. godine mali otok Astypalea u južnom Egeju planira postići mobilnost bez emisija. Projekt Helenic Republic-Volkswagen grupe ima za cilj stvaranje u cijelosti novog prometnog sustava s uslugama digitalne mobilnosti, uključujući potpuno električnu uslugu dijeljenja vožnje tijekom cijele godine, koja je osmišljena kao zamjena za trenutno ograničenu lokalnu autobusnu uslugu.

.
Prvi pametni, održivi i energetski autonomni sredozemni otok

Projektom će se zamijeniti postojeći voznog parka na otoku e-vozilima, uvođenje inovativnih usluga mobilnosti (na zahtjev) i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Grci će će u sklopu projekta osigurati i kvalitetnu cestovnu infrastrukturu, izvrsnu signalizaciju i dovoljno podataka o prometu i vremenskim uvjetima kako bi se osigurali sigurni, čisti i inkluzivni načini prijevoza.

Inovacija i ulaganje u nove tehnologije središnji su dio strategije. Volkswagen grupa u suradnji s grčkom vladom nastoji koristiti inovativne tehnologije za postizanje održivog i ekološki prihvatljivog rasta. Vlada je inicijativu uvrstila u provedbu nacionalne strategije koja se temelji na očuvanju i čistoj energiji s novim propisima i tehnologijama za zaštitu okoliša.

.
Pametni otok Kythnos

Jeste li znali da je jedna od prvih mikromreža razvijena 2001. u Gaidouromandri, ruralnom području izvan mreže na južnom dijelu otoka Kythnosa?

“Kythnos Smart Island” projekt je koji nakon niza drugih uspješnih projekata ponovno omogućava otoku da postane živi laboratorij za čistu energiju, pametne mreže i energetsku učinkovitost, ali i za spajanje energije s vodom, upravljanje otpadom i rješenja za mobilnost.

Kythnos ima bogatu povijest u usvajanju održivih energetskih primjena, postavili su prvi vjetropark u Europi 1982., nakon čega je uslijedio niz instalacija za OIE i skladištenje energije. 2000. godine to je rezultiralo potpuno automatiziranim inteligentnim elektroenergetskim sustavom koji se pokreće iz  vjetra i sunca..

.
Neprocjenjivo znanje za znanstvenu zajednicu i industriji o radu sustava mikromreže

Jedna od prvih mikromreža razvijena je 2001. u Gaidouromandri, ruralnom području izvan mreže na južnom dijelu. Nakon desetljeća ograničenih nadogradnji sustava, a zbog nestabilnosti uzrokovane dugim prijelazom na razdvajanje tržišta električne energije, u 2015. dolazi do postupnog ponovnog rođenja Kythnosa kao živog laboratorija održivosti u okviru projekta WiseGRID i konačnog pokretanja veliki projekt “Kythnos Smart Island” u 2019.

U isto se vrijeme odvijaju aktivnosti koje poboljšavaju postojeće lučke objekte i pružaju opsežnu urbanu regeneraciju javnih prostora, ali i aktivnosti kao što su opremanje i ponovna uporaba fonda za oporavak općinskih zgrada i zgrada kulturne baštine.

.
Inspiracija drugim otočnim zajednicama

Proizvedeno znanje prenijet će se na druge otoke i geografski udaljena i ruralna područja, nudeći dragocjene uvide u uspon buduće pametne i održive destinacije. Nadalje, projekt bi trebao imati značajan socioekonomski učinak, nudeći rješenja za dugotrajne izazove povezane s upravljanjem infrastrukturom i lokalnim potrebama.

___________
Autor: Andrea Beader
Naslovna fotografija: pixabay