ODRŽIVI OTOCI – Financijski alati za zelenu tranziciju: Europa

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.10.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U okviru Europskog tjedna regija i gradova pod nazivom „Europski otoci kao pioniri u zelenoj tranziciji i održivom korištenju resursa“  održana je online radionica o europskim otocima koji služe kao poligoni za inovacije u zelenoj tranziciji

Organizatori konferencije bili su organizirali Europska federacija agencija i regija za energiju i okoliš (FEDARENE), Komisija CPMR otoka (IC), Vlada Balearskih otoka i DAFNI – Mreža održivih grčkih otoka.

Na Europskoj razini prepoznata je potreba za ubrzanjem energetske tranzicije te za iskorištavanjem svih mogućnosti koje se pružaju na različitim razinama kako bi se proizvodnja čiste energije stavila u praksu, a Europa smatra da su otoci su u dobroj poziciji da razrade koherentnu strategiju koja se uglavnom temelji na solarnoj energiji, kojom ova područja obiluju, te vodiku i biometanu.

Temu ”Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima ” obrađuje Andrea Beader u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.
EK produljila je financiranje Tajništva Inicijative za čistu energiju za otoke EU-a do 2027. i ima za cilj isporučiti najmanje 30 potpuno obnovljivih otoka do 2030.

Tajništvo za čistu energiju EU otoka u Hrvatskoj je kao relevantnog partnera prepoznalo Pokret Otoka, koji je dosad surađivao sa svim konzorcijima koji su vodili Tajništvo za otoke.

U Hrvatskoj kao primjere dobre prakse ističemo Cresko-lošinjski arhipelag, Brač, Hvar i Korčulu, a europskoj razini nailazimo na sljedeće:

  • Green Hysland – Plan za energetsku tranziciju na Balearskim otocima
  • Graciólica projekt (sustav obnovljive energije koji kombinira energiju vjetra i sunca sa sustavom za pohranu baterijske mreže, kao primjer proizvodnje čiste energije na Azorima);
  • MAESHA projekt u Mayotteu
  • “Smart mobility” projekt u Astypalei
  • “Kythnos Smart Island” projekt koji je predstavio DAFNI.
    .

Što propisuju intervencije na europskoj razini?

Europa propisuje da intervencije u planiranju prijelaza na čistu energiju moraju biti osmišljene tako da budu ekosustavne. Korištene tehnologije moraju biti raznolike i dobro prilagođene potrebama i specifičnostima otoka koji se razmatra. Kao nadasve važno i potrebno  ističe se ulaganje napora da se osmisle međusektorske politike i projekti koji mogu povezati energetske sustave s upravljanjem otpadom i vodom.

Proces na podnacionalnoj i nacionalnoj razini zahtijeva uključivanje svih relevantnih dionika i političku volju, a iznad svega jaku koordinaciju između lokalnih aktera i nacionalne vlade. Uspjeh programa za razvoj otoka na Europskoj razini, jednako kao i na lokalnim razinama, vidi se isključivo kao zajednički, multilateralni, dugoročni projekt, a otoci su u poziciji održavati korak kao predvodnici energetske i klimatske tranzicije.

___________
Autor: Andrea Beader
Naslovna fotografija: pixabay