ODRŽIVI OTOCI – Koncesionar, zaštitnik obalnog pojasa: Botnica

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.12.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U sklopu teme ”Koncesionar – zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa” razgovaramo s Danijelom Antulov, tajnicom Športsko-ribolovnog kluba Botnica s otoka Prvića

ŠRK botnica primarno se bavi sportskim ribolovom na moru, sudjelovanjem i organizacijom ribolovnih natjecanja, no niz je i drugih aktivnostima kojima se bavi, a jedan je upravljanje Lukom posebne namjene – sportskom lukom u Prvić Luci. Na koji način Klub upravlja lukom i zašto smatraju da nebi bilo dobro kad bi lukom upravljala nadležna županijska lučka uprava pročitajte u nastavku.

Temu ’’Koncesionar – zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’ obrađuje Paula Bolfan u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.

Kad je osnovan ŠRK Botnica i čime se bavi? Ima li zaposlenih, koliko broji članova i aktivnih volontera?

Klub je osnovan 07.03.2010. godine. Bavi se sportskim ribolovom na moru, sudjelovanjem i organizacijom  ribolovnih natjecanja, upravljanje i održavanjem sportskim građevinama, privez i odvoz brodica za svoje članove na pomorskom dobru, uređenje, održavanje i korištenje dijelova pomorskog dobra u uvali Prvić Luke, čišćenje podmorja i sl.

Ima jednog zaposlenog, ima oko 200 članova, a aktivnih volontera oko 25.

.
Od koje godine ŠRK Botnica ima sportsku luku pod koncesijom? Kako se zove ta luka, gdje se nalazi i koja je uloga i odgovornost ŠRK-a u upravljanju lukom?

Sportsku lučicu u uvali na otoku Prviću, u Prvić Luci ima od 2016.g. Zove se: Luka posebne namjene – sportska luka u Prvić Luci. Uloga je održavati, koristiti i štititi pomorsko dobro u skladu s propisima.

.
Koje su prednosti upravljanja lukom u usporedbi da s njom upravlja ŽLU?

Prednosti su što Klub sam upravlja lučicom i ulaže sredstva: sanacija riva, stavljanje kolpa morta i sl., sve u skladu s ugovorom sa Županijom. Daje vezove članovima Kluba tj. u 90% mještanima Prvić Luke, tako da u ljetnim mjesecima nije kaos ni zbrka. Popravljaju se aneli, lanci konopi itd. Održava se i istezalište, na kojem radi zaposlenik- mještanin Prvić Luke, plaćaju se režije, kupuje i obnavlja sav potreban materijal (miniwash, održavanje kolica za izvlačenje, popravci, plaćaju režije).

.
Koji su problemi s kojima ste se susretali u upravljanju?

Klub je osnovao d.o.o. ( to su još 2 radna mjesta za stanovnike Prvića), koji svake godine sklapa ugovor sa nadležnom županijskom lučkom upravom za naplatu tranzitnih vezova za jedrilice i dobiva 40% od naplaćenog  i dobit uplaćuje osnivaču, tj. Srk“Botnici“, koja ta sredstva ulaže u održavanje pomorskog dobra, tj. lučicu koja je pod koncesijom. Bez tih sredstava bilo bi puno teže financiranje i opstanak Kluba. Slična situacija je na otocima Zlarinu i Kapriju.

.
Jeste li upoznati s Prijedlogom novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama? Ako da, što smatrate njegovim pozitivnim stranama, a što ograničenjima ili negativnim stranama?

U ovom novom zakonu je problem što klub mora imati natjecatelje u 3 uzrasne kategorije ( nema baš juniora, depopulacija otočnog stanovništva). 

_________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay