ODRŽIVI OTOCI – Koncesionar, zaštitnik obalnog pojasa: Maslina

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.12.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

O upravljanju koncesijskim odobrenjem razgovaramo i sa Sanjom Huljić, predstavnicom Maslina Resort Hotela iz uvale Maslinica u Starom Gradu na otoku Hvaru

Maslina resortHotel sa 5 zvjezdica i član hotelske luksuzne svjetske grupacije Relais & Châteaux koji se prilikom upravljanja resort i područjima koncesijskih odobrenja koje resort koristi vode vrlo važnom, nazovimo je ključnom poslovicom za upravljanje pomorskim dobrom, na bilo koji način: „Postoji izvrstan učitelj, ako ga razumijemo: to je priroda „.
.

Maslina resort eksterijer (foto: Nikola Radovani)

Temu ’’Koncesionar – zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’ obrađuje Paula Bolfan u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.
Možete li nam reći nešto više o konceptu Maslina resorta. Gdje se nalazi i u čijem je vlasništvu?

Maslina Resort je Hotel sa 5 zvjezdica i član hotelske luksuzne svjetske grupacije Relais & Châteaux koja broji 580 luksuznih i jedinstvenih Hotela diljem svijeta. Uz Hotel imamo još i vlastiti SPA, organski vrt, Beach bar i Vile.

Nalazi se u predivnoj uvali Maslinica u Starom Gradu na otoku Hvaru. Vlasnici su francuska obitelj Truchi, odnosno gospodin Daniel Truchi te njegova kćer Maud Truchi koji su se na prvi pogled zaljubili u prirodu i okruženje Staroga Grada te odlučili na tom području napraviti hotel čije najbitnije obilježje će biti autentičnost što su u konačnici i uspjeli.
.

Maslina resort eksterijer (foto: Nikola Radovani)

Prilikom izgradnje hotela cilj je bio maksimalno očuvati lice i naličje uvale kakvo je bilo i prije izgradnje o čemu govori činjenica da su ponovno zasađene sve masline koje su zbog izgradnje morale biti uklonjene, a zasađeno je i dodatnih 1000 pomno proučavanih lokalnih vrsta.

Resort je stoga i dobio ime po masliniku na kojemu je izgrađen, odajući tako počast kulturi koja obilježava ovo područje i ljude koji na njemu žive već tisućljećima.

No, uz hotel najvažnija je vizija na kojoj se zasniva, a to je poštovanje prema prirodi, ljudima, običajima te tradiciji. Naš standard je luksuz ali u smislu „Mindful luxury“ koji se temelji na stvaranju intimnijeg iskrenijeg i transparentnijeg iskustva, ono što u konačnici ostavljamo u ostavštini generaciji koja dolazi, i to je naše najveće obećanje: ostavština.

.
U sklopu resorta korisnik ste koncesijskog odobrenja na Pomorskom dobru. Koja je procedura podnošenja zahtjeva i na koliko godina se dodjeljuje?

Da, korisnici smo godišnjeg koncesijskog odobrenja koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave odnosno grada Starog Grada.

Po donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom javljamo se na javni natječaj koji objavi  grad Stari Grad. Budući se koncesijsko odobrenje izdaje samo na godinu dana tako svake godine prikupljamo sve što nam je potrebno da bi na vrijeme bili spremni za prijavu. Trenutno koncesijsko odobrenja imamo za drvene platoe, suncobrane od prirodnog materijala i drvene ležaljke.

.
Čime s vodite prilikom uređenja koncesioniranog područja? Koje uvjete ste dužni poštovati prema davatelju koncesije?

Budući je sam koncept Masline Resorta zasnovan na brizi i poštovanju prema okolišu tako su i drveni platoi postavljeni na način da su savršeno uklopljeni u prirodu oblikom a i samim materijalom.

Polazimo od toga da je Maslina Resort dio lokalne zajednice i samim time što imamo koncesijsko odobrenje ne ometamo niti ograničavamo pristup, dapače do sada imamo dobru suradnju sa lokalnom zajednicom i ljudima kojima je ovo područje što ljubav preko ostavštine što ljubav na prvi pogled kao što je i samim vlasnicima u konačnici.
.

.
Mijenja li način poslovanja usvajanje novog Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama?

Pa, sad koliko mijenja to ćemo vidjeti sve u budućnosti i donošenjem istog, ali svakako bi voljeli da se neke stvari promjene na bolje.

Samim produljenjem roka umjesto sadašnjih godinu dana za koncesijsko odobrenje bi se puno toga promijenilo na bolje. Naime, ukoliko bi se radilo o većem broju godina bilo bi zasigurno lakše i jedinicama lokalne samouprave a i mi kao koncesionari bi mogli više ulagati u koncesionirano područje, a samim time i u ponudu na našoj obali.

.
Po Vašem mišljenju, koje su odlike dobrog koncesionara?

Odlike dobrog koncesionara mislim da su povrh svega poštovanje i ljubav  prema prirodi i njenim resursima, poštovanje prema lokalnoj zajednici i ljudima koji su esencija zajednice, a koji su se brinuli o prirodi i prije našeg dolaska i koje bi trebale i dalje uživati u tome kao nekada. Tu je i rad u skladu sa time što priroda nam daje, jer kako je i Kleist rekao : „Postoji izvrstan učitelj, ako ga razumijemo: to je priroda „.
.

Sanjom Huljić, predstavnica Maslina Resort Hotela

_________________

Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Maslina resort