ODRŽIVI OTOCI: Koncesionar, zaštitnik obalnog pojasa: SRK Pirka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.12.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

O upravljanju koncesijskim odobrenjem razgovaramo sa Zoranom Podvorcem, predsjednikom Sportskog kluba ribolova na moru Pirka

SRK Pirka iz Tribunja ukupno broji oko 340 članova od kojih je pedesetak aktivnih. Dva su člana svoj status regulirala volonterskim ugovorima s Klubom, a još dvadesetak članova volontira na različitim aktivnostima u klubu.

Temu ’’Koncesionar – zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’ obrađuje Paula Bolfan u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

Intervju u nastavku.

.
Kad je osnovan i čime se bavi ŠRK Pirka? Ima li zaposlenika, koliko broji članova i aktivnih volontera? U kojim aktivnostima sudjeluje?

1Sportski klub za ribolov na moru “PIRKA” iz Tribunja je osnovan 1992. godine. Klub nema zaposlenika, a ukupno broji oko 340 članova od kojih je pedesetak aktivnih. Imamo dva člana koji imaju volonterske ugovore sa klubom dok još dvadesetak članova volontira na različitim aktivnostima u klubu.

Klub potiče i promiče sportski ribolov na moru, organizira sportska ribolovna natjecanja od prigodnih kupova, klupskih natjecanja sve do državnih prvenstava. Članovi kluba sudjeluju na svim službenim natjecanjima HSŠRM-a i kao članovi Hrvatske reprezentacije nastupaju na svjetskim prvenstvima na kojima su već osvojili sedam svjetskih medalja.

Organizira se škola udičarenja za najmlađe članove a već više od dvadeset godina se redovno organiziraju akcije čišćenja podmorja kako u sportskoj luci tako i cijelog tribunjskog akvatorija. Klub vrši i usluge prodaje sportskih ribolovnih dozvola.

.
Od koje godine ŠRK Pirka ima sportsku luku pod koncesijom? Kako se zove ta luka, gdje se nalazi i koja je uloga i odgovornost ŠRK-a u upravljanju lukom?

SKRM “PIRKA” sportsku luku ima pod koncesijom još od 2001 godine. Luka se zove Športska luka Tribunj, a nalazi se u samom centru Tribunja te graniči sa komunalnom lukom pod koncesijom ŽLU.

Uloga kluba je da brine o infrastrukturi luke, održava red u luci, osigurava prihvat i predaju svih vrsta otpada službi koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, organizira redovna čišćenja podmorja, dodjeljuje Rješenja o korištenju vezova za svoje članove i dr.

.
Koje su prednosti upravljanja lukom u usporedbi da s njom upravlja ŽLU?

Prednosti upravljanja lukom sportskog kluba u odnosu na ŽLU je ta što sportski klubovi bolje poznaju lokalne prilike, bolje se štite interese sportaša i rekreativaca iz lokalne sredine, te su posljednja brana da ne dođe do potpune komercijalizacije luke gdje bi lokalno stanovništvo bilo zakinuto.

.
Koji su problemi s kojima ste se susretali u upravljanju?

Problemi koje smo imali kod upravljanjem lukom su nepoštivanja Pravilnika o korištenju i održavanju reda u Športskoj luci Tribunj, tako da pojedini članovi koji svoje brodice nisu održavali i koristili, a odlukom Izvršnog odbora i izgubili pravo na korištenje veza nisu svoje brodice maknuli, a nemamo jasan zakonodavni okvir o daljnjem postupanju koncesionara.

.
Jeste li upoznati s Prijedlogom novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama? Ako da, što smatrate njegovim pozitivnim stranama, a što ograničenjima ili negativnim smatrama?

Upoznati smo s Prijedlogom novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te pozdravljamo što se uvažio Zakon o sportu te dala mogućnost aktivnim sportskim klubovima da imaju prednost kod dobijanja koncesije, te da se ostvareni prihod namjenski koristi za održavanje luke i razvoj sporta bez ostvarene dobiti.
__________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: unsplash