ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: Intervju s Hrvatskom poštom

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.11.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U sklopu teme ”Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ kao primjer dobre prakse iz Hrvatske naveli smo Hrvatsku poštu.  Razgovarali smo s njima o inicijativi The Climate Pledge i zelenom poslovanju

Hrvatska pošta nametnula se kao primjer dobre prakse. Sve više ulaže u zeleno i održivo poslovanje te u sklopu Razvojne strategije Pošta 2022. intenzivno provodi digitalnu transformaciju poslovanja uz koju je usko vezano i povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje emisija štetnih plinova.

Ove godine Hrvatska pošta pristupila je i globalnoj inicijativi The Climate Pledge. The Climate Pledge je međunarodna, međusektorska zajednica tvrtki i organizacija koju su 2019. osnovale tvrtke Amazon i Global Optimism. Hrvatska Pošta je uz Finsku i Austrijsku poštu jedini poštanski operator koji se priključivanjem ovoj inicijativi posvetio postizanju nulte stope emisija ugljika do 2040.

zelena

Potpisnici inicijative The Climate Pledge sporazumni su da će pratiti emisije stakleničkih plinova, provoditi strategije dekarbonizacije u skladu s Pariškim sporazumom tako da uvedu stvarne poslovne promjene i inovacije, što uključuje poboljšanje učinkovitosti, obnovljivu energiju, smanjenje potrošnje materijala te druge strategije eliminacije emisija ugljika. Osim toga neutralizirat će sve preostale emisije ugljika dodatnim, mjerljivim, stvarnim, trajnim i društveno korisnim kompenzacijama kako bi se postigla nulta stopa emisija.

Pošta je električna vozila uvela u svoje poslovanje još 2015., kada su nabavili prve električne bicikle, a ove godine dodatno su uložili u zeleni vozni park. U nastavku pročitajte kako svojim poslovanjem pridonose smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

 

Kako ste se odlučili priključiti inicijativi The Climate Pledge?

Hrvatska pošta u proteklih je pet godina prošla kroz intenzivnu transformaciju s jasnim fokusom na društveno odgovorno i zeleno poslovanje. Zato smo na vrh prioriteta postavili ulaganja u električna vozila i energetsku učinkovitost, ali i digitalizaciju te široku dostupnost paketomata kao alternativnog i ekološkog načina preuzimanja paketa. Pristupanje inicijativi The Climate Pledge je zapravo logičan slijed našim aktivnostima u smanjenju emisija štetnih plinova. Hrvatska pošta ove je godine pristupila i Sustavu mjerenja i upravljanja održivošću Međunarodne poštanske korporacije (IPC) kojim su predviđeni razvoj i provedba održivog poslovanja poštanskih operatora.

 

Kako je porast internetske kupnje na vaše poslovanje? Kako ste se odlučili uvesti paketomate i u kojoj mjeri pridonose smanjenju štetnih utjecaja na okoliš?

Rast je u pandemijskom razdoblju eksplodirao i mnogi korisnici su se po prvi put susreli s internetskom trgovinom. Dio korisnika je zadržao te navike zbog čega se rast i dalje kreće u dvoznamenkastom postotku. Zahvaljujući pravovremenom ulaganju u modernu infrastrukturu i nove tehnologije, rast paketnog poslovanja dočekali smo spremni. Novom infrastrukturom poput Sortirnog centra u Velikoj Gorici, otvorenog u rujnu 2019., značajno smo proširili kapacitete koji su i danas dostatni za rekordne količine paketa koje pristižu.

Paketomati su veliki adut Hrvatske pošte i odgovor na snažan rast broja i volumena paketa, a postavljeno ih je već više od 190 diljem Hrvatske. Taj dostavni kanal u je potpunosti prilagođen potrebama modernih korisnika, jer oni sami biraju kad i gdje će preuzeti svoje pakete. Paketomati znatno pridonose smanjenju emisija štetnih plinova jer se na samo jednom paketomatu mogu uručiti i poslati deseci paketa, a to znači da dostavna vozila trebaju obilaziti manje lokacija. Drugim riječima, što ih više koristimo, manje je štetnih emisija. Uz to paketomati se nalaze na frekventnim i lako dostupnim lokacijama, do kojih se može doći pješice, biciklom ili javnim prijevozom.

 

U kolikoj mjeri su vozila na električni pogon zastupljena u vašem voznom parku? O kojim se vozilima radi?

Ove godine smo dodatno intenzivirali ulaganje u zeleni vozni park te trenutno imamo 329 vozila. Nakon što krajem ove godine preuzmemo posljednja električna vozila, njihov udio u voznom parku iznosit će više od 20 posto. Naš “zeleni” vozni park je šarolik i uključuje kombije, lakodostavna i osobna vozila, četverocikle, mopede i električne bicikle.

 

Jesu li električna vozila zastupljena u Vašem poslovanju na hrvatskim otocima? Ako da, u kojoj mjeri? Ako ne, planirate li uskoro to promijeniti?

Električnih vozila zasad nema na otocima, ali se koriste za dostavu diljem naše obale i to ne samo u većim gradovima nego i u manjim mjestima.

 

Temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a financiran je iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Hrvatska pošta