ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: Intervju s tvrtkom Smart Island Krk d.o.o.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.11.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

U sklopu teme ”Održiva cestovna prometna rješenja za otoke” razgovarali smo s tvrtkom Smart Island Krk

Tvrtka Smart island Krk (do travnja 2022. Ponikve eko otok Krk) nalazi se u vlasništvu jedinica lokalne samouprave otoka Krka (Grad Krk i Općine Baška, Dobrinj, Malinska – Dubašnica, Omišalj, Punat i Vrbnik). Upravljaju sustavima javne rasvjete, izgradnjom, postavljanjem i održavanjem elektroničke komunikacijske infrastrukture, sustavom e-punionica za električna vozila te sustavom javnog iznajmljivanja bicikala Krk-Bike.

Njihovu zelenu poslovnu politiku još 2016. prepoznala je Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije te im je dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva. Nekoliko godina kasnije, 2019. godine Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među deset najboljih primjera dobre europske prakse vezane uz energetsku učinkovitost i pametne otoke, odnosno regije.

Sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikala KrkBike pridonio je kvaliteti života i turističkoj ponudi, a u sklopu projekta diljem otoka izgrađene su stanice za iznajmljivanje koje se sastoje od upravljačkog ormara i 10 postolja s električnim biciklima i klupom za punjenje laptopa i mobitela te popravak bicikala. Sustavi su umreženi tako da se e-bicikl može iznajmiti na jednoj, a vratiti na drugoj lokaciji što doprinosi umreženosti otoka i povezivanju u jednu cjelinu.

U nastavku doznajte više o tome kako je sve krenulo, na koji način su educirali stanovništvo te kakvo je današnje stanje. S nama je razgovarao gospodin Zdenko Kirinčić, pomoćnik direktora.

 

Možete li nam reći kako je došlo do pokretanja projekta KrkBike?

2012. godine izradili smo Interdisciplinarnu strategiju nulte emisije stakleničkih plinova koja je pokazala da 53 posto ugljičnog dioksida na otoku Krku proizlazi iz prometa. Stoga smo na inicijativu JLS-ova i u zajedničkoj suradnji 2016. godine izradili Studiju sharing sustava i marketinšku studiju za elektro vozila. Također, izradili smo SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan) – Plan održive urbane mobilnosti otoka Krka s naglaskom na elektromobilnost i prateću mobilnu aplikaciju (srpanj 2017).

JLS se uvijek trude dodatno omogućiti našim žiteljima i turistima nove mogućnosti, te doprinijeti poboljšanju ponude kao što se primjerice postiglo s projektom Krk Food Bike story & E-bike Krk koji objedinjuje aktivan odmor i bogatu gastronomiju otoka Krka.

 

Možete li izdvojiti neke aktivnosti koje ste proveli kako biste popularizirali i promovirali električne bicikle. Na koji ste način provodili edukaciju stanovništva?

Izradili smo predstudiju, a kasnije i studiju E-mobilnosti otoka Krka. Otok Krk ima označeno 640 kilometara biciklističkih staza na otoku Krku, a 2020. godine uveli smo bike sharing, odnosno model iznajmljivanja javnih električnih bicikala.

Kao što smo prethodno već spomenuli svake godine se trudimo upotpuniti turističku ponudu s novim projektima i mogućnostima za naše žitelje i turiste. Konstantno održavamo edukacije, radionice u vrtićima i školama. Uvijek smo dostupni i na usluzi građanima. Organiziraju se i bike manifestacije, trke… Također smo oformili i Energetski tim otoka Krka u svezi napretka, edukacije i prerade električnih vozila.

 

Je li interes stanovništva za električnim vozilima značajno porastao?

Da, interes građana, ali i turista koji dolaze na naš otok je u velikom porastu. Educirali smo stanovništvo, usporedili troškove godišnje potrošnje i troškove održavanja električnih automobila u odnosu na auta na benzin ili dizel.

U turizmu su neke strane turističke agencije prepoznale otok Krk kao zelenu destinaciju u kojoj postoji velika svijest o e-mobilnosti, a neke od njih su čak sve svoje goste prebacili kod nas.

 

Što je s električnim automobilima, kakav je trend dolaska turista s električnim vozilima?

2016. godine nabavili smo još 10 električnih automobila, od kojih je po 1 dobila svaka od 7 jedinica lokalne samouprave, a 3 smo ostavili u tvrtki za svakodnevno korištenje. Jedno smo vozilo u potpunosti preradili s konvencionalnog pogona benzinskim motorom na potpuno električni pogon. To je vozilo u potpunosti atestirano, registrirano i legalno na cesti i također se i danas nalazi u svakodnevnoj upotrebi tvrtke.

Trebamo dodatno napomenuti kako su do unatrag 2 godine punionice za električna vozila bile u potpunosti besplatne za korištenje te dostupne svima, stoga je veliki broj turista otok Krk uvrstio u svoju obaveznu turističku lokaciju, a mnogi su i kupili nekretnine na otoku. Danas se one naplaćuju samo za vrijeme sezone.

 

Koliko trenutno ima punionica za električna vozila na otoku Krku?

Trenutno imamo 17 javnih punionica za automobile, 2 za električna plovila te 13 punionica za električne bicikle i romobile.

Temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a financiran je iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

___________

Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Susanne Jutzeler, SchweizPixabay