ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: NP Mljet

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.12.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Električna vozila Javne ustanove „NP Mljet“ godišnje prevezu preko 125 000 posjetitelja

S ravnateljem Nacionalnog parka Mljet, Ivanom Sršenom već smo razgovarali o održivim pomorskim prometnim rješenjima za otoke i problemu morskog otpada. Ovog puta dotakli smo se cestovnog prijevoza.

U nastavku pročitajte koja se električna vozila koriste u NP Mljet te kakva su dosadašnja iskustva.

Temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”. Program je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

 

Kakva se električna vozila koriste u NP Mljet? Koliko putnika se preveze godišnje?

Od električnih vozila Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ posjeduje električne brodove, električne vlakove za prijevoz posjetitelja, električni automobil i električne bicikle. Kroz Projekt “Elektrifikacija pomorskog transporta uz korištenje obnovljivih izvora energije u Nacionalnom parku Mljet“ nabavljena su tri katamarana za plovidbu po Velikom jezeru. Bitno je spomenuti da se radi o hrvatskom proizvodu tvrtke iCat.

Mljet

Uz elektrifikaciju pomorskog transporta uz korištenje obnovljivih izvora energije u NP Mljet koji je za cilj imao smanjenje emisije štetnih plinova iz vlastitog pomorskog prometa, uslijedila je i provedba projekta naziva : „Turistička vozila na električni pogon“ kroz koji su nabavljeni električni vlakovi za prijevoz putnika. Kroz projekt „Zeleni otok Mljet“ nabavljen je električni automobil marke Mitsubishi i-MiEV na operativni lizing te četiri električne bicikle. Svi navedeni Projekti sufinancirani su sredstvima FZOEU. Električna vozila Javne ustanove „Nacionalnog parka Mljet“ godišnje prevezu preko 125 000 posjetitelja.

 

Koja su se vozila koristila prije? Koja je najveća prednost novih vozila?

Prije su se koristila isključivo vozila s unutarnjim izgaranjem. Električna vozila imaju puno manje pokretnih dijelova od motora s izgaranjem. Vozila s unutarnjim izgaranjem imaju značajan broj mehaničkih komponenti koji se troše i trebaju redovito servisiranje. Električni automobili izgledom su mnogo jednostavniji, dok je koncept manje osjetljiv na oštećenja.

 

Jesu li električna vozila zahtjevna za održavanje?

Kao što je ranije navedeno električna vozila nemaju mehaničke komponente koje se troše i trebaju redovito servisiranje, ali godišnji servisi se rade kao i na vozilima s unutarnjem izgaranjem. Na predviđenom godišnjem servisu pregledavaju se sve komponente vozila po ustaljenoj praksi od sustav kočenja i pripadajućeg ulja, prednjih svjetala, vrši se kontrola ulja redukcijskog zupčanika, otvori za punjenje i sustav hlađenja, litij-ionske baterije itd.

 

Gdje punite vozila, kakva je na Mljetu infrastruktura za punjenje električnih vozila?

Na području Parka postoje dvije punionice koje su napravljene kroz projekt „Zeleni otok Mljet“ za potrebe vozila Javne ustanove, dok je u trajektnoj luci Zaglavac postavljena nova punionica 2022. godine kroz projekt “Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet“, MLJET-ODISE(J)A MEDITERRANEA. S obzirom da je površina cijelog otoka 98 km² tri punionice su više nego dostatne za potrebe otoka.

 

Jeste li dobili neke poticaje od države?

Navedeni projekti “Elektrifikacija pomorskog transporta uz korištenje obnovljivih izvora energije u Nacionalnom parku Mljet“, „Turistička vozila na električni pogon“, „Mljet zeleni otok“ i “Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet“ sufinancirani su od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Koliko su na otoku Mljetu općenito zastupljena električna vozila, koristi li lokalno stanovništvo poticaje za kupnju električnih vozila?

Samo Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ posjeduje električna vozila, stanovništvo za sad nije iskazalo interes za ovaj tip vozila.

 

Koje su po Vama najveće prepreke za korištenje električnih vozila na otocima u većoj mjeri?

Najveća prepreka je visoka nabavna cijena električnih vozila te slaba dostupnost ovlaštenih servisa.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Fotografije: NP Mljet