UŠTEDI ENERGIJU
December 28, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: zaključak

U sklopu teme „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ razgovarali smo s raznim zanimljivim sugovornicima i upoznali se s primjerima dobre prakse.

Alternativni pogoni vozila su pogoni koji se smatraju ekološki prihvatljivim, primjerice pogon na vodik ili autoplin te električni i hibridni automobili. U seriji članaka u sklopu teme Održiva cestovna prometna rješenja za otoke fokusirali smo se na električna vozila. Dostava energenata poput goriva na otoke često je skupa i rizična, a infrastruktura za druga alternativna goriva zasad nije dovoljno razvijena. Ipak, vodik ima sve važniju ulogu u razvoju niskougljične ekonomije.

Temu je obradila Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”. Cjelokupni program financiran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Na putu prema održivijim cestovnim prometnim rješenjima postoje i razne zapreke kao što su nedostatak infrastrukture i visoka cijena vozila

Postoji veliki interes za natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kupnju električnih vozila i poticaji se redovito podijele u kratkom roku, ali velike zapreka daljnjoj elektrifikaciji voznog parka su visoka nabavna cijena vozila i dugi rokovi isporuke.

Otoci na kojima postoji velika svijest o e-mobilnosti međunarodno su prepoznati. Primjerice, grčki otok Astipalea, prije projekta grčke vlade i Volskswagena, čijom bi realizacijom trebao postati otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš bio je gotovo potpuno nepoznat izvan granica Grčke. Kod nas je po e-mobilnosti osobito poznat otok Krk, koji nastoji biti prepoznat kao zelena destinacija.

 

Održiva mobilnost javnih službi i privatnih tvrtki

Za smanjivanje negativnog učinka sadašnjih prometnih sustava na okoliš osim privatnih osoba potrebno je uključiti i educirati javne službe i privatne tvrtke o održivijim cestovnim prometnim rješenjima. Od stranih primjera dobre prakse izdvojili smo grad Beč koji prestaje s nabavom vozila na konvencionalni pogon te planira u potpunosti prijeći na vozila s alternativnim pogonom do 2025.

Od hrvatskih primjera dobre prakse izdvojili smo Hrvatsku poštu koja iz godine u godinu ulaže u zeleni vozni park. Od privatnih tvrtki ističe se Meta Mate, tvrtka koja je u poslovanje uvela električne skutere za dostavu hrane. Iako zasad električna vozila za dostavu nisu zastupljena na hrvatskim otocima, u budućnosti će se situacija vjerojatno promijeniti. Paketomati su dostupni na nekim otocima.

Jedno od održivih rješenja moglo bi biti i dijeljenje vozila, tzv. car sharing. Riječ je o modelu usluge korištenja automobila gdje privatni korisnici unajmljuju automobil na kratki period. Tako je moguće značajno smanjiti broj automobila na cestama i racionalizirati njihovo korištenje. Na grčkom otoku Astipalei planiraju transformirati tradicionalni javni autobusni prijevoz u uslugu dijeljenog prijevoza na zahtjev.

Kod nas je javne električne automobile moguće unajmiti u Osijeku, a osim automobila u ponudi su i električni bicikli. Bicikle je moguće iznajmiti i na nekim našim otocima, primjerice na Krku gdje postoji sustav javnog iznajmljivanja bicikala Krkbike te Hvaru gdje je dostupan Nextbike sustav javnih bicikala.

 

Razvoj infrastrukture

Infrastruktura punionica za električna vozila razvija se iz godine u godinu. Otoci Krk, Rab, Pag, Korčula i Brač imaju javno dostupne punionice te punionice u turističkim smještajima, ali na mnogim otocima postoji značajni prostor za poboljšanje.

Iz udruge Strujni krug koja radi na unapređenju infrastrukture rekli su nam da je primjerice 2020. godine diljem Hrvatske bilo dostupno oko 670 javno dostupnih punionica s oko 1.300 priključaka za punjenje. Najveći dio hrvatskih vozača svoja vozila puni kod kuće pa tako i jedan od naših sugovornika, direktor Otočne razvojne agencije, Ugo Toić. U garaži je za vlastite potrebe instalirao tzv. wall box odnosno kabelski priključak s posebnim utikačem na koji se može izravno spojiti auto.

U uvodnom članku spomenuli smo da nedostaje stručnjaka za električna vozila. Srećom, postoje razne obrazovne ustanove u kojima je moguće sreći kompetencije za servisiranje električnih vozila. Jedna od njih je i zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića koja osim srednjoškolskog obrazovanja nudi i program usavršavanja.

 

Održiva mobilnost je budućnost prijevoza

Kroz temu smo se upoznali s brojnim primjera dobre prakse iz zemlje i svijeta od kojih se može puno naučiti te koji su primjenjivi i u otočnim uvjetima.

U nastavku donosimo popis članaka objavljenih u sklopu teme „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“, provjerite jeste li neki od njih propustili:

  •         Uvod u temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“
  •         Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj
  •         Primjeri dobre prakse u inozemstvu
  •         Intervju – Hrvatska pošta
  •         Intervju – Udruga Strujni krug
  •         Intervju – Otočna razvojna agencija - OTRA
  •         Intervju – Tvrtka Smart Island Krk d.o.o.
  •         Intervju – Nextbike
  •         Intervju – Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar
  •         Intervju – Nacionalni park Mljet

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Milada VigerovaPixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram