UŠTEDI ENERGIJU
October 4, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Održiva pomorska prometna rješenja za otoke: Jadrolinija

Osnovna zadaća državnog brodara je povezivanje otoka s kopnom na hrvatskoj strani Jadrana

Jadrolinijina flota godišnje preveze više od 12 milijuna putnika i 3 milijuna vozila što čini preko 80% godišnjeg broja svih prevezenih putnika i vozila u pomorskom prometu Republike Hrvatske. U sklopu teme ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” postavili smo nekoliko pitanja službi za odnose s javnošću Jadrolinije.

.

Jadrolinija je najveći putnički brodar u Hrvatskoj. Koliko je trenutno trajekata i katamarana u funkciji, i koliko brodskih linija osiguravate? Sva su plovila u floti na dizelski pogon?

Jadrolinijina flota trenutačno broji 54 broda s kojima  održava ukupno 41 liniju od kojih je 35  državnih. Smjer razvoja naše flote je u okretanju prema zelenim tehnologijama s niskom emisijom stakleničkih plinova u skladu s direktivama Europske komisije.

.

Izvor: www.jadrolinija.hr

.

Europska komisija donijela je strategiju kojom bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. U slučaju jadranskih otoka, veći dio emisija otpada upravo na pomorski linijski promet. Je li Jadrolinija od Vlade dobila neke smjernice za ispunjenje zahtjeva EK? Koji su Vaši planovi i obveze? Kako ih namjeravate zadovoljiti?

Primjena zelenih tehnologija u pomorstvu u mnogome ovisi o strategiji Republike Hrvatske u vezi s korištenjem raznih alternativnih goriva kao i o razvoju lučke infrastrukture u smislu opskrbe brodova električnom energijom i gorivima koja su ekološki prihvatljiva.

Proces elektrifikacije flote i dinamika ulaganja u zelene tehnologije mora biti usklađena s razvojem infrastrukture na obali te dugoročno održiva.

 

U NPOO predviđena su sredstva za modernizaciju Jadrolinijine flote. O kakvim iznosima se radi, za što bi oni bili dostatni? Nedavno ste naručili trajekte na električni pogon, možete li nam dati detalje, o kakvim plovilima se radi, koje relacije bi pokrivali? Naručili ste i katamarane?S kojim tvrtkama radite? Tko će projektirati i graditi ta plovila?

Prvi projekt ozelenjavanja flote bit će gradnja 3 klasična putnička broda na električni  pogon uz uvjet financiranja iz Europskih fondova.

Kako bismo osigurali sredstava za gradnju aplicirat ćemo na natječaj fonda Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

 

Navedeni brodovi zahtijevat će punjenje na obali. Tko će raditi na punionicama? Postoji li integrirani projekt?

Napominjemo da bez adekvatne lučke infrastrukture ne možemo očekivati da će električni brodovi zaploviti hrvatskim Jadranom. Stoga nam predstoji proces razgovora prvenstveno s Ministarstvom mora koje će povezati  investicije  lučke infrastrukture te HEP-om kako bi se osigurala opskrba električnom energijom. Cijeli navedeni proces je moguće realizirati uz suradnju i potpunu angažiranost svih dionika.

Na pitanje kada očekuju isplovljavanje prvog broda iz Jadrolinije nisu mogli pronaći odgovor.

Tema je dio programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije, a obrađuje ju Ivka KH s otoka Korčule.

__________
Autor: Ivka KH
Naslovna fotografija: Unsplash

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram