ODRŽIVI OTOCI – Pomorska prometna rješenja za otoke: mladi su budućnost

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.08.2022. - Vrijeme čitanja: 7min

Donosimo intervju s mladima koji su razvili najbrže kompozitno plovilo pogonjeno sunčevom energijom u Hrvatskoj!

Mladi su budućnost u svemu što nam dolazi, pa čak i prijeko potrebnim održivim rješenjima u pomorskom prometu.U sklopu teme ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” predstavljamo Udrugu Primijenjenih Tehničkih Znanosti iz Rijeke, grupu mladih entuzijasta koja radi na najbržem kompozitnom plovilu pogonjenom sunčevom energijom u Hrvatskoj. 

Razgovorali smo s voditeljem ekipe Ljubomirom Pozderom i mladim članom strojarskog tima Martinom Nikollom, a intervju pročitajte u nastavku.

Temu je obradila Ivka KH u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.

Martine, koliko imaš godina? Što studiraš, čim se baviš?

Imam 23 godine, studiram brodostrojarstvo na Pomorskom fakultetu, ove godine obranio sam završni rad te upisao diplomski studij.

U slobodno vrijeme treniram nogomet te radim u Udruzi Primijenjenih Tehničkih Znanosti u Rijeci. Također sam ove godine dobio studentski posao u struci u PBM grupi koja se bavi popravkom brodskih motora. 

 

Prošle godine dobio si rektorovu nagradu? Čime si ju zaslužio?

Rektorovu nagradu Sveučilišta u Rijeci dobio sam za najbolji studentski projekt u akademskoj godini 2021/2022. Radi se o projektu Adria Hydrofoil Solar Boat  Udruge Primijenjenih Tehničkih Znanosti u Rijeci. 

Uključen sam u rad Udruge od početka gradnje prvog plovila Delta One tijekom 2020. i 2021. godine te novog plovila Teredo Navalis koje smo napravili ove godine. Praktični i teoretski dio završnog rada izrađivao sam u sklopu Udruge na temu biokompozitnog sjedala našeg novog plovila.

 

Ljubomire, s plovilom Delta One Udruga je postigla zapažen uspjeh?

Plovilom Delta One sudjelovali smo na prestižnom natjecanju Monaco Energy Boat Challenge 2021 i 2022. To je međunarodno natjecanje koje organizira Yacht Club De Monaco, pod pokroviteljstvom Princa Alberta II.

Delta One natjecao se u klasi Solarnih plovila i postigao odlično 6. mjesto u ukupnom poretku, te dobio posebnu nagradu sudačkog žirija za timski rad i srčanost „Coup de Coeur“.

 

 

Možete li nam opisati što je Delta One, koje su mu karakteristike, i kako funkcionira?

Delta One je lagano kompozitno plovilo ukupne dužine 7,15 m, širine 1,25 m i visine 0,55 m. Pogonjeno je električnom energijom dobivenom iz fotonaponskih ćelija i baterijskog paketa za pohranu energije. 

Baterijski paket je sačinjen od LiFePo4 ćelija (14S13P) te ima kapacitet pohrane 1,5 kWh. Puni se iz dvije vrste fotonaponskih ćelija spojenih u seriju (6S i 9S) ukupne površine 5,72 m2. Ćelije zauzimaju preko 85% površine palube a ostatak prostora je predviđen za dio kokpita vozača i ulazak u samo plovilo tj. gazište. 

Plovilo ima izvanbrodski elektromotor snage 6 kW koji je povezan sistemom sajli i volanom za upravljanje. Postiže brzinu od 15 čvorova i ima maksimalni domet pri punoj brzini 8-12 nautičkih milja.

 

Može li poslužiti kao temelj za razvoj većih plovila na istom principu? Koja su mu ograničenja?

Sličan princip može se primijeniti i na razvoju većih plovila. Veliki problem predstavlja sama baterija i njezin kapacitet o kojem ovisi doplov te ograničenost masom koja smanjuje korisnu nosivost. Također, problem je dostupnost punjača u marinama, ili jednostavno morate imati veliku površinu palube i puno solarnih panela koji mogu omogućiti veće punjenje baterije i povećanje doplova. Također punjenje baterije ovisi o sunčanim danima kojih na sreću imamo puno. 

 

Kako je Udruga došla na ideju razvoja solarnog plovila?

U svijetu postoji preko 40 timova od kojih su dijelom privatni poput udruga i udruženja i većim dijelom studentski projekti poznatih europskih i svjetskih sveučilišta i fakulteta. Na natjecanjima se okupljaju inženjeri, stručnjaci i studenti koji doprinose razvoju obnovljivih izvora u pomorskom i nautičkom sektoru. To je ujedno inkubator ideja, mjesto razmjene znanja i iskustava u gradnji naprednih plovila i mjesto za networking i pronalazak zaposlenja.

Ideja je nastala u doba korona virusa i lockdowna gdje smo svoje slobodno vrijeme i energiju iz dosade utrošili u projektiranje i gradnju plovila. Bilo je teško i naporno zbog nedostatka materijala i novaca za financiranje projekta i trebalo je puno energije utrošiti da se napravi jedan ovako zahtjevan projekt na kojem rade isključivo volonteri. 

 

 

 

Kako se financirate? Koji su planovi za budućnost?

Financiramo se putem sponzorstava, donacija i natječaja državnih institucija.  

Planovi za budućnost obuhvaćaju završetak gradnje hidrokrila i njihovu implementaciju na novom trimaranskom plovilu Teredo Navalis. Hidrokrila će nam omogućiti veće brzine plovila i manju potrošnju energije jer kad se plovilo izdigne iznad same površine ima manju oplakanu površinu i otpor. To će nam omogućiti ulazak u top 5 timova na svijetu, ali ima još tu puno posla oko stabilizacije i upravljanja letenja koje je jako zahtjevno i trebat će puno vremena za postići stabilni let.

 

Martine, odakle kod tebe interes za solarna električna plovila? Što te navelo da se uključiš u rad udruge?

Kako pratim Formulu 1, uvijek su mi bili zanimljivi kompozitni dijelovi od kojih su bolidi napravljeni, tako da su me sami materijali privukli u rad udruge. Brod je izgrađen od karbona i biokompozita, a solarna i električna plovila su definitivno u trendu. Tu smo vidjeli priliku da spojimo najbolje od suvremenih materijala i obnovljivih izvora energije.

 

Studiraš na pomorskom fakultetu.  Koliko se u kurikulumu spominju brodovi na alternativni, čišći pogon?

Što se tiče pomorskog fakulteta, ono što se meni najviše sviđa i zbog čega sam upisao pomorski fakultet je to da nas uče konkretnim stvarima koje se primjenjuju na brodovima te nas detaljno spremaju za razne scenarije i rad na brodu. Zato i imamo neke od najboljih pomoraca na svijetu. 

Ono što je manje zastupljeno je broj kolegija ili uopće postojanje kolegija koji se bave alternativnom energetikom, tako da je sve znanje koje sam ja stekao o solarnoj energiji isključivo vezano za rad u udruzi, na Delti One i Teredo Navalisu.

 

Misliš li da je to budućnost?

Da, obnovljivi izvori energije su budućnost i od toga ne možemo pobjeći. Sve je veća osviještenosti o zagađenju i sve je više propisa koji ograničavaju štetne emisije ispušnih plinova. Kao što svi znamo veliki je problem globalno zatopljenje čije posljedice vidimo i osjetimo svaki dan. 

Prelazak na obnovljive izvore energije bit će dugotrajan proces ali neizbježan; što se više bavimo alternativnim, zelenim izvorima prije ćemo doći do novih otkrića i pospješiti iskoristivost baterijskih paketa i fotonaponskih ćelija koji predstavljaju najveći problem u toj tranziciji.

.
Konferencija ”Budućnost Ugodnog Stanovanja – BUS 2022.”

Jedanaesta po redu stručna konferencija za studente “Budućnost ugodnog stanovanja – BUS 2022” održana je 12.3.2022. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U njoj je sudjelovao i Ljubomir Pozder te održao predavanje na temu ”Inovativna rješenja u pomorskom prometu”.

Predavanje pogledajte u cijelosti:
.

.
Više o temi pronađite u RIJEKA – Riječani napravili plovilo na solarni pogon i RIJEKA – Solarni brod inovativnog riječkog tima treći na prestižnom natjecanju u Monaku.

__________

Autor: Ivka KH
Fotografije: UPTZ