UŠTEDI ENERGIJU
August 22, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Pomorska prometna rješenja za otoke: primjeri iz Europe

U sklopu teme ”Održiva pomorska prometna rješenja za otoke” donosimo primjere dobre prakse iz Europe


Tema je dio programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije, a obradila ga je Ivka KH s otoka Korčule.

.
U sektoru morskog prometa, skandinavske zemlje prednjače u uvođenju brodova na električni pogon za plovidbu unutar svojih teritorijalnih voda.

Njihova je politika također da kupuju domaće, pa se potrebna tehnologija i popratna industrija razvija u matičnim državama. Primjerice Norveška, veliki proizvođač nafte i plina, danas ima najjaču flotu električnih brodova na svijetu. Grade se teretni brodovi, trajekti i katamarani koji premrežavaju fjordove.

.

Teretni brodovi

Yara Birkeland prvi je potpuno električni teretni brod na svijetu s ciljem da postane u potpunosti autonoman. Kapaciteta 120 kontejnera, tijekom prve dvije godine plovidbe trebao bi naučiti samostalno manevrirati. Nakon toga više neće zahtijevati posadu.

Projekt je norveške kemijske kompanije Yara International koja proizvodi mineralna gnojiva. Do sada su se njihovi proizvodi transportirali cestovnim prometom, teretnim kamionima s dizelskim motorima, do luke Brevik iz koje se izvoze diljem svijeta. Sada brod sa nultom stopom emisije štetnih plinova zamjenjuje 40 000 putovanja kamionom godišnje.

Yara Birkeland započela je komercijalne operacije u proljeće ove godine. Redovito plovi između norveških luka Heroya i Brevik, međusobno udaljenih 7 nautičkih milja. Baterijski sistem kapaciteta 6.7 MWh (ekvivalent 130 baterija u Tesla Model 3 automobilu) izrađen od litij ion ćelija proizveden je u Švicarskoj. Puni se u lukama između kojih plovi, električnom energijom dobivenom iz hidroelektrana.

Snaga porivnih strojeva od 2 x 900 kW brodu od 80 m dužine i 15 m širine te ukupne nosivosti 3200 mt mogućuje prosječnu brzinu od 6 čvorova, a maksimalnu od 13 čvorova. Cijena broda ugovorenog 2018 godine bila je 25 milijuna eura. 

 

 

Yara Birkeland/ Photo credits Knut Brevik Andersen / Izvor: www.yara.com

 

Trajekti

Projekt E-ferry, sufinanciran od strane Europske Komisije u sklopu Horizon 2020 programa, uključuje dizajn, gradnju i pokazni primjer potpuno električnog 'zelenog' trajekta koji plovi bez CO2 emisija te promovira energetski učinkovit i čist pomorski prijevoz za otoke i obalne regije Europe i šire. 

Plod spomenutog programa je Ellen, danski električni trajekt koji od ljeta 2019. godine plovi na ruti od 22 nautičke milje između luke Fynshav  i otoka Ærø na kojem živi oko 6 000 stanovnika.

Trošak izgradnje od 21,3 milijuna eura učinio je Ellen 40% skupljim u odnosu na konvencionalno plovilo sličnog kapaciteta. Međutim, tijekom 30 godina očekivanog života, operativni troškovi bi trebali biti između 24% i 36% niži nego kod sličnog trajekta s dizelskim motorom. Uz to se očekuje da će svake godine 'uštedjeti' emisiju 2 000 tona CO2.

Ellen može prenijeti 30 vozila i 200 putnika i plovi 4 do 7 puta dnevno. NMC baterije raspoređene su u dvije prostorije ispod palube i imaju ukupan kapacitet od 4,3 MWh. Jedno je od prvih električnih plovila koje nema ugrađen generator za izvanredne situacije. 

Punjenje se odvija u matičnoj luci na otoku Ærø, električnom energijom dobivenom iz vjetro turbina, po 10 – 15 minuta prilikom ukrcaja i iskrcaja i nadopunjava tijekom 45-minutne stanke jednom dnevno. Ovdje treba napomenuti da otok Ærø, pionir zelene tranzicije, proizvodi više energije nego ju konzumira. Projektanti su tako zaključili da je za povezivanje otoka s kopnom isplativije opskrbiti brod s većim kapacitetom baterija nego graditi punjače u svakoj luci. U lipnju ove godine Ellen je prešla 50 nautičkih milja (92 kilometra) s jednim punjenjem i time postavila svjetski rekord za najdulje putovanje električnog trajekta koji prevozi vozila i putnike. 

 

E-ferry Ellen / Photo: Erik Christensen / Licence: CC-BY-SA 4.0

 

Katamarani

Između luka Flam i Gudvangen putnici uživaju u gotovo bešumnoj plovidbi norveškim fjordom. Katamaran "Budućnost fjordova" vozi na električni pogon s nultom emisijom stakleničkih plinova i uz to je prilagođen osobama s invaliditetom; dizajniran je tako da omogućuje jednostavno kretanje po brodu. Njegovom izgradnjom postavljeni su novi standardi u prometu, uključivom dizajnu i održivom turizmu. 

42 m dug brod, širok 15 m, načinjen je od karbonskih vlakana i prevozi  400 putnika na 90-minutnoj vožnji kroz spektakularni  Nærøyfjord, koji se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine. Dva motora od 450 kW omogućuju brzinu plovidbe od 16 čvorova i obave oko 700 vožnji godišnje. Baterije se pune tijekom 20 minuta stajanja u luci

Projekt broda zahtijevao je punjače od 2,4 MW, a lokalna elektro mreža bila je u mogućnosti ponuditi maksimalno 1,2 MW. Pronađeno je inovativno rješenje: proizvođač baterije, Westcon, izgradio je plutajuću prijenosnu bateriju koja se puni polako tijekom čitavog dana i po potrebi snabdjeva brod bez preopterećenja lokalne mreže. 

Stanica za punjenje u Gudvangenu također preuzima otpadne vode s broda. Uz baterijsku stanicu, izgrađeni su i tankovi za recikliranje sivih i crnih otpadnih voda tako da izletnički katamaran zaista ima minimalan utjecaj na osjetljiv okoliš kojim brodi. 

 

Izvor: www.thefjords.no

__________

Autor: Ivka KH
Naslovna fotografija: Kevin Phillips from Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram