UŠTEDI ENERGIJU
May 1, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Program ''Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj traniziciji''

Tijekom 2022. godine provodi se program ''Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji'' unutar kojeg će se obraditi 12 tema od iznimne važnosti za održivi razvoj hrvatskih otoka Fokus provedbe je pravo građana na javno informiranje u vidu upoznavanja s javnim politikama Europskog zelenog plana, Konvencije Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama - […]

Tijekom 2022. godine provodi se program ''Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji'' unutar kojeg će se obraditi 12 tema od iznimne važnosti za održivi razvoj hrvatskih otoka

Fokus provedbe je pravo građana na javno informiranje u vidu upoznavanja s javnim politikama Europskog zelenog plana, Konvencije Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama - Pariškom Sporazumu i Glasgowskom klimatskom paktu te drugim pripadajućim dokumentima, jednako kao i  Rezolucijom UN-a za razdoblje do 2030. godine, točnije usklađivanje sa 17 ciljeva održivog razvoja.

Spomenuti dokumenti obilježit će Programsko razdoblje kohezijske politike Europske Unije 2021. - 2027. godine, ali i razdoblja koja nadolaze, s obzirom na to da se rezultati općih ciljevi ovih programa očekuju sve do 2050. godine.

Program ''Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji''  financiran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.
.

TEME

12 tema razvitka hrvatskih otoka sagledavaju se iz perspektive održivog razvoja i zelene tranzicije, a provode ga pokretačice Dubravka Jeričević i Ivka Krce Horsfall s otoka Korčule, Dora Čukušić s otoka Visa i Paula Bolfan s otoka Silbe. Svaka će se tema uvodno obradit te će se istražiti primjeri dobre prakse unutar i izvan područja RH.

Unutar svake teme intervjuirat će se nekoliko osoba iz pet različitih otočnih županija: Primorsko-Goranske, Zadarske, Šibensko-Kninske, Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko-Neretvanske. Svoj će doprinos dati sudionici i ispitanici iz različitih društvenih slojeva - zaposlenici javnih uprava i poduzeća, poduzetnici, obrtnici, članovi organizacija civilnog društva, lokalno stanovništvo i mladi.

Teme koje će se obrađivati su:
.

 1. ‘’Održiva pomorska prometna rješenja za otoke’’
 2. ‘’Održiva cestovna prometna rješenja za otoke’’
 3. ‘’Budućnost ribarstva: Dok je ribe, bit’ će i ribara’’
 4. ‘’Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa’’
 5. ‘’Polazište kvalitetnog upravljanja otpadom na otocima: planovi i tehnološka rješenja’’
 6. ‘’Permakultura kao stil života’’
 7. ‘’Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji’’
 8. ‘’Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima’’
 9. ‘’Interesi i uloga građana u zelenoj tranziciji’’
 10. ‘’Tko su sudionici onečišćenja Jadrana i kako im se suprotstaviti?’’
 11. ‘’Koncesionar = zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’
 12. ‘’Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?’’

Konačni rezultat programa ’Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji’’ bit će izražen u ukupno 132 članka.

Dosad je u sklopu programa izvršen otočni dijalog na temu ''Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa'' koji se može ponovno pogledati na FB Pokret Otoka te su objavljeni uvodi u teme ''Permakultura kao stil života'' i ''Kvalitetno upravljanje otpadom na otocima''.

Ako se pronalazite u nekoj od navedenih tema ili vas zanima više o programu javite nam se na info@islandmovement.eu ili putem društvenih mreža Facebook, Instagram, LinkedIn.

__________
Autor: Paula Bolfan / Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram