ODRŽIVI OTOCI – Program ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj traniziciji”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Tijekom 2022. godine provodi se program ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” unutar kojeg će se obraditi 12 tema od iznimne važnosti za održivi razvoj hrvatskih otoka

Fokus provedbe je pravo građana na javno informiranje u vidu upoznavanja s javnim politikama Europskog zelenog plana, Konvencije Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama – Pariškom Sporazumu i Glasgowskom klimatskom paktu te drugim pripadajućim dokumentima, jednako kao i  Rezolucijom UN-a za razdoblje do 2030. godine, točnije usklađivanje sa 17 ciljeva održivog razvoja.

Spomenuti dokumenti obilježit će Programsko razdoblje kohezijske politike Europske Unije 2021. – 2027. godine, ali i razdoblja koja nadolaze, s obzirom na to da se rezultati općih ciljevi ovih programa očekuju sve do 2050. godine.

Program ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”  financiran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.
.

TEME

12 tema razvitka hrvatskih otoka sagledavaju se iz perspektive održivog razvoja i zelene tranzicije, a provode ga pokretačice Dubravka Jeričević i Ivka Krce Horsfall s otoka Korčule, Dora Čukušić s otoka Visa i Paula Bolfan s otoka Silbe. Svaka će se tema uvodno obradit te će se istražiti primjeri dobre prakse unutar i izvan područja RH.

Unutar svake teme intervjuirat će se nekoliko osoba iz pet različitih otočnih županija: Primorsko-Goranske, Zadarske, Šibensko-Kninske, Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko-Neretvanske. Svoj će doprinos dati sudionici i ispitanici iz različitih društvenih slojeva – zaposlenici javnih uprava i poduzeća, poduzetnici, obrtnici, članovi organizacija civilnog društva, lokalno stanovništvo i mladi.

Teme koje će se obrađivati su:
.

 1. ‘’Održiva pomorska prometna rješenja za otoke’’
 2. ‘’Održiva cestovna prometna rješenja za otoke’’
 3. ‘’Budućnost ribarstva: Dok je ribe, bit’ će i ribara’’
 4. ‘’Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa’’
 5. ‘’Polazište kvalitetnog upravljanja otpadom na otocima: planovi i tehnološka rješenja’’
 6. ‘’Permakultura kao stil života’’
 7. ‘’Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji’’
 8. ‘’Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima’’
 9. ‘’Interesi i uloga građana u zelenoj tranziciji’’
 10. ‘’Tko su sudionici onečišćenja Jadrana i kako im se suprotstaviti?’’
 11. ‘’Koncesionar = zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’
 12. ‘’Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?’’

Konačni rezultat programa ’Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji’’ bit će izražen u ukupno 132 članka.

Dosad je u sklopu programa izvršen otočni dijalog na temu ”Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa” koji se može ponovno pogledati na FB Pokret Otoka te su objavljeni uvodi u teme ”Permakultura kao stil života” i ”Kvalitetno upravljanje otpadom na otocima”.

Ako se pronalazite u nekoj od navedenih tema ili vas zanima više o programu javite nam se na info@islandmovement.eu ili putem društvenih mreža Facebook, Instagram, LinkedIn.

__________
Autor: Paula Bolfan / Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Pixabay