UŠTEDI ENERGIJU
September 24, 2022

ODRŽIVI OTOCI - Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji: Intervju s Nikom Silić Maroević

Gradonačelnica Korčule: ''Osim zapošljavanja i same dodatne vrijednosti koju stvaraju, obiteljska poljoprivredna gospodarstva faktor su ostanka i povratka stanovništva na otok'' Nastavljamo s intervjuima na temu „Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji“ u sklopu koje smo razgovarali s gradonačelnicom grada Korčule, Nikom Silić Maroević. Temu ''Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji hrvatskih otoka'' obrađuje Dubravka Jeričević s […]

Gradonačelnica Korčule: ''Osim zapošljavanja i same dodatne vrijednosti koju stvaraju, obiteljska poljoprivredna gospodarstva faktor su ostanka i povratka stanovništva na otok''

Nastavljamo s intervjuima na temu „Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji“ u sklopu koje smo razgovarali s gradonačelnicom grada Korčule, Nikom Silić Maroević.

Temu ''Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji hrvatskih otoka'' obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji”,koji je sufinanciran iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. 

.
Nika Silić Maroević prva je gradonačelnica Grada Korčule

Prva gradonačelnica Grada Korčule rođena je 1981. godine. Odrasla je s tri starije sestre u radničkoj, račiškoj obitelji. Nakon osnovne škole u Korčuli seli u Zagreb na školovanje gdje završava Opću gimnaziju. Nametnula se kao zanimljiv sugovornik jer je završila studij Vinarstva, voćarstva i vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te po završetku dobila titulu dipl. ing. agronomije.

tranziciji
Nika Silić Maroević (korcula.hr)

Još tijekom studija stiče puno praktičnog iskustva u radu u vinogradu, stoga ne čudi da je upravo vinogradarstvo odabrala kao daljnji smjer u svom profesionalnom razvoju. Nakon završenog studija putovala je i radila u nekoliko manjih vinarija, a od 2007. do preuzimanja gradonačelničkih dužnosti radila je kao glavni enolog u poznatoj pelješkoj vinariji Korta Katarina. U svojoj karijeri postigla je zapažen uspjeh o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade.

U nastavku iz prve ruke doznajte kako Silić Maroević vidi ulogu OPG-ova u zelenoj tranziciji, koje napore Grad Korčula poduzima na tom području i koji je njen savjet za unaprjeđivanje proizvodnje vina da bude u skladu s održivim razvojem.

 

Kako vidite ulogu OPG-ova u zelenoj tranziciji?

OPG-ovi su važan dio gospodarstva na otoku. Osim zapošljavanja i same dodatne vrijednosti koju stvaraju, faktor su ostanka/povratka stanovništva na otoku. OPG-ovi su dio sustava te je preko njih moguće doprijeti do znatnog dijela stanovništva, tj. provesti edukaciju bilo koje vrste.

Mišljenja sam da će i zelena tranzicija biti predvođena promjenama na samim OPG-ovima, obzirom da će generirati uštede i omogućiti pristup financijskim fondovima.

 

Koje napore Grad Korčula poduzima da educira poljoprivrednike kako bi znali iskoristiti poticaje i unaprijediti poslovanje u svojim OPG-ovima?

Grad Korčula nema strategiju pristupa poljoprivredi, pa tako ni OPG-ovima. Naši najuži kontakti ustvari su preko LAG-a 5, u kojem smo jedan od članova. Potreban je studiozan pristup ovoj temi, jer je važno da se poljoprivredi otoka pristupa strateški.

 

Je li Grad Korčula zainteresiran za dodjelu određenih novčanih sredstava poljoprivrednicima koji proizvode na održivi način, postoji li već takva praksa?

I ovdje moram odgovoriti da nedostaje strategije, imamo program za poduzetnike na osnovu kojeg raspisujemo natječaje za dodjelu sredstava, pri čemu nisu posebno izdvojeni poljoprivrednici, pa tako nema potpore usmjerene na takav način. Svakako na tome moramo raditi.

 

Završili ste studij Vinarstva, voćarstva i vinogradarstva, imate li prijedlog kako unaprijediti proizvodnju vina da bude u skladu s održivim razvojem?

Edukacija, edukacija i edukacija. Naši vinari skloni su održivosti, jer je ona logična i prirodna. Svi oni čija sirovina završava u vlastitim bocama promišljaju više od onih koji su isključivo proizvođači grožđa, ali ne i vina. Tu vidim dosta prostora za napredak.

___________

Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Dubravka Jeričević

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram