U sklopu teme „Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji“ razgovarali smo s Draženom Crljenkom, vlasnikom OPG-a Milac s otoka Paga

Tema ”Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji” dio je programa Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiranog iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost  elektoničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Tradicija ovčarstva i proizvodnje sira duža od šest desetljeća

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Milac nalazi se na otoku Pagu. Imaju tradiciju ovčarstva i proizvodnje sira dužu od šest desetljeća. Sir s Paga nadaleko je poznat po svojoj kvaliteti te je iznimno cijenjen i tražen među gurmanima diljem svijeta.

Fotografija: Privatni album

Paški sir je i jedan od tri proizvoda s otoka Paga, uz Pašku čipku i Pašku janjetinu, koji je zaštićen najvišom mogućom zaštitom u kategoriji hrane, poljoprivrednih proizvoda i vina. Navedena kategorija zaštite dodjelju se proizvodima koji imaju iznimno jaku povezanost s područjem nastanka. Na Pagu se tako mora odvijati svaki dio proizvodnje, obrade i postupka pripreme.

S Draženom Crljenkom razgovarala je naša Dubravka Jeričević s otoka Korčule. U nastavku doznajte više o samoj proizvodnji i mogućnostima dobivanja poticaja za uvođenje obnovljive izvore energije u poslovanje.

 

Koja je vrsta stočarske proizvodnje najzastupljenija na Vašem otoku?

Na našem otoku je najzastupljenije ovčarstvo i to u jako velikom opsegu tako da na otoku imamo oko 36000 ovaca. U najvećem broju uzgajamo autohonu hrvatsku pasminu Paška ovca. Poznato je da je Paški sir autohtoni otočni proizvod specifičnog okusa zbog jedinstvenih  klimatskih i krajobraznih obilježja otoka otoka Paga. Ispaša ovaca odvija se na pašnjacima na koje bura nanosi sol i koji obiluju aromatičnim biljem.

 

Koliko grla stoke imate? Što sve proizvodite? Tko je sve uključen u rad Vašeg OPG-a?

Ja osobno imam 80-90 ovaca i četvrta generacija sam u obitelji koja se bavi ovčarstvom, a isto tako i proizvodnjom paškog sira. Uzgoj ovaca uključuje ispašu na pašnjacima našeg gospodarstva, a prerada mlijeka obavlja se u obiteljskoj mini sirani na tradicionalan način. Osim sira u ponudi imamo i brendiranu pašku janjetinu te skutu.

 

Jeste li uspjeli dobiti kakve poticaje? Ako da, je li Vam LAG bio od pomoći u tome?

Dobio sam bespovratna sredstva EU za sada samo jednom i to potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Meni osobno LAG nije bio od pomoći, ali i nemam saznanja da je netko koristio njihov potencijal.

 

Održavaju li se kakve edukacije u vezi poljoprivrede ili povlačenja sredstava iz raznih fondova na Vašem otoku?

Da, svakako. Svake godine redovno imamo edukacije o raznim temama vezanim uz stočarstvo općenito te edukacije o biljkama, zemlji, suhozidima i mnogim drugim temama.

 

Što biste preporučili ostalim OPG-ovima da uspješno povuku novčana sredstva iz EU fondova?

Poruka je da se ne boje, da novaca ima te samo treba odlučno krenuti u to.

 

Jeste li razmatrali ili ste već uveli obnovljive izvore energije u poslovanje? Osim manjih računa za električnu energiju koje još koristi imate uvođenjam OIE u poslovanje?

Uz pomoć sredstava Europske unije postavili smo solarne panele. Za sada trenutno ja osobno nemam nikakve druge koristi osim što koristim obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije za svoje potrebe na farmi. Kad sagledamo širu sliku na taj se način postigao i pozitivan utjecaj na okoliš i održivi razvoj.

___________

Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: iStock / beaer_photo