U sklopu teme “Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji” razgovarali smo sa Filipom Skračićem, direktorom tvrtke Salvia s otoka Kornata

Sjedište tvrtke Salvia Kornati nalazi se u srcu Nacionalnog parka Kornati gdje u harmoniji s prirodom obitelj Skračić stvara proizvode najviše kvalitete. Krenuli su kao mala tvrtka 2010. godine s namjerom da proizvode prirodne esencije maksimalnih terapeutskih učinaka. S Filipom Skračićem razgovarala je Dubravka Jeričević s otoka Korčule.

Program “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiran je iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. Ostale članke objavljene u sklopu teme „Uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji“ pronađite ovdje.

U nastavku doznajte više o njihovim počecima, proizvodima i samoodrživosti. Osim toga doznajte i koliko je zahtjevno djelovati na području Nacionalnog parka te kakav je općenito život na Kornatima.

 

Kako ste došli na ideju da iskoristite samoniklo bilje kao sirovinu za svoje proizvode?  Tko je sve uključen u obiteljsko poduzeće, što sve proizvodite?

Gledajući u proljeće na naše ljubičaste pašnjake ideja je došla sama od sebe. Promatrajući količinu kadulje koja samoniklo raste vidjeli smo veliki potencijal koji je do tada bio potpuno neiskorišten i pomalo zaboravljen. U psihologiji uspjeha se kaže: “Ako ti život da limun napravi limunadu.”. Tako je i počela naša priča s kaduljom.

Proizvodnja je podijeljena u dva segmenta. Prvi segment je sakupljanje tj. berba ljekovitog bilja na našim pašnjacima i to se radi u sklopu obiteljskog OPG-a dok je prerada i izrada proizvoda u domeni tvrtke Salvia d.o.o. Tako smo se brat i ja podijelili. On je zadužen za poslove OPG-a dok ja brinem oko poslova tvrtke. Majka skače po potrebi pomažući jednom i drugom.

Tvrtka proizvodi: hidrolate i eterična ulja od smilja i kadulje te čaj od kadulje. OPG proizvodi sirovinu za Salviu te upravo kreće u razvoj svojih proizvoda kao što su:  čaj od masline, tinktura od kadulje i masline te macerat smilja.

 

Vaše sjedište nalazi se na otoku Kornatu na prostoru NP Kornati. Jeste li pri pokretanju posla naišli na određene poteškoće?  Po čemu je uzgoj na prostoru Nacionalnog parka specifičan?

Bilo je poteškoća i još ih uvijek ima na pretek. Npr. zemljišno-knjižni papiri nisu sređeni, a bez njih nije moguće tražiti nikakve ozbiljnije poticaje. Još prije 20 godina Norveška vlada je dala donaciju da se na području NP Kornati ti papiri urede, no do dandanas taj projekt još nije završen.

Drugi primjer je taj da na ovom području nema nikakve infrastrukture: struje, vode, kanalizacije, zemaljskog radio i tv signala, signal za mobitel jako je slab itd. Za sve se moraš sam pobrinuti inače nemaš ništa. Također tu nema trajekta tj. nikakve brodske linije tako da do svoga posjeda možeš doći samo ako imaš svoj brod ili čekaš kada netko od Kurnatara ide u tvom smjeru pa te prebace.

Svu hranu moraš kupiti unaprijed jer na otoku nema dućana, pekara itd… Ono što je pozitivno je da biljke koje koristiš i uzgajaš stvarno rastu u netaknutoj prirodi.

 

Kako Vaše poslovanje doprinosi održivom razvoju?

Sama činjenica da imamo svoju vodu (kišnicu) te struju koju preko solarnih panela sami proizvodimo sigurno doprinose samoodrživosti kojoj svi trebamo težiti.

Biljke koje sakupljamo se obnavljaju i svake godine donose novi urod. Za pakiranja koja koristimo za naše proizvode pokušavamo što više koristiti materijale koji se mogu reciklirati, poput stakla i kartona. Osim toga ljudi bi se više trebali okrenuti prirodnim proizvodima koji su često multipraktični, sigurni te mogu zamijeniti hrpu opasne kemije koja nam se svakodnevno gura kroz reklame.

 

Kako ste zadovoljni mogućnostima plasmana proizvoda?  Koje platforme koristite za prodaju?

Plasman bi uvijek mogao biti bolji. Nažalost tu smo često premali i ograničeni u onome što smijemo reklamirati gdje velike korporacije ne ostavljaju puno prostora malim proizvođačima.  Kao i kod svega danas kvaliteta proizvoda nije presudna već je više pitanje tko ima veći fond za marketinška ulaganja.

Tako smo se mi najviše fokusirali na internet prodaju putem naše stranice kadulja.com te poneke biljne ljekarne koje su prepoznale našu kvalitetu te nude i preporučaju naše proizvode svojim kupcima.

 

Jeste li koristili sredstva iz EU fondova? Prijavljujete li se za državne potpore?

Nismo koristili sredstva Europske unije jer kao što smo već rekli zemljišno-knjižni papiri nisu riješeni. Državne poticaje koristimo samo u sklopu redovnih poticaja poljoprivrednicima dok sve ostale ne koristimo jer traže previše papirologije koju često nismo u mogućnosti dobiti.

 

Što biste savjetovali nekom tko kreće u sličan posao?

Naoružajte se strpljenjem, fokusirajte se na pozitivne strane te rješavajte problem po problem jer ako se odmah distancirate i sagledate sve prepreke koje su na putu izgubit ćete volju za krenuti.

___________

Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Salvia Kornati