ODRŽIVI OTOCI – Zaključak teme ”Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Nakon niza primjera dobre prakse iz Europe, ali i domaćih primjera dobre prakse, zaključujemo da se na području razvitka projekata zelene tranzicije događa mnoštvo raznolikih aktivnosti

Ne sumnjamo da će i hrvatski otoci u proces zelene tranzicije uključiti međunarodne partnere, te da će u skorijoj budućnosti i neki od hrvatskih otoka postati živući laboratoriji i primjeri dobre prakse.

Temu ”Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima ” obrađuje Paula Bolfan u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.
Primjeri dobre prakse iz Hrvatske

Kao primjere dobre prakse iz Hrvatske sa svojim se zelenim tehnologijama i zelenim aktivnostima često spominje otok Krk.

Zajedno s ostatkom kvarnerskog otočnog arhipelaga, otocima Cresom i Lošinjem i njima pripadajućim malim otocima, kvarnersko otočje često se ističe kao predvodnik zelene prakse, ne samo u konkurenciji hrvatskih otoka, već kao i nacionalni predvodnik.

Nakon razgovora s predstavnicima regionalnih razvojnih agencija, PRIGODA-e s kvarnerskog područja, DUNEA-e s područja Dubrovačko-neretvanske županije te RERA SD-e s područja Splitsko-dalmatinske županije, ne sumnjamo da će se i u hrvatskoj, i to u skorijoj budućnosti razviti niz kvalitetnih projekata u području zelene tranzicije.

.
Primjeri dobre prakse iz inozemstva služit će kao primjer

Raznolike projekte održivih i pametnih otoka koje smo obradili kroz ovu temu koristit ćemo kao primjere na koje ćemo se ugledati, u nadi da ćemo jednom u suradnji i sami razviti takve projekte.

___________________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: pixabay