Pisali smo o postupku uzimanja koncesija i koncesijskih odobrenja u Hrvatskoj, o primjerima dobre i loše prakse u drugim europskim zemljama te smo iz prve ruke čuli kako je to biti koncesionar u Hrvatskoj

Od koncesionara sidrišta, luka za sportsku namjenu, hotela i kampa pa do stručnjaka za pomorsko dobro, uz primjere prakse iz Italije i Francuske došli smo do kraja teme ”Koncesionar – zaštitnik hrvatskoj obalnog pojasa”.

Temu ’’Koncesionar – zaštitnik hrvatskog obalnog pojasa’’ obrađuje Paula Bolfan u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

.
Francuska i Italija

Dok je u Francuskoj upravljanje pomorskim dobrom vrlo jasno definirano, a njegova zaštita i dostupnost stanovništvu na prvom mjestu, u Italiji je situacija nešto drugačija.

Talijani svoj ugostiteljski duh u ponekim situacijama pokušavaju opisati kulturološki, pa tako koncesijska odobrenja koje imaju na plažama, u poslovima koji se nasljeđuju obiteljski, prikazuju kao svojevrsni identitet i alat za borbu protiv ekoloških aktivista i vlasti.

Više o temi pronađite u primjerima Italije i Francuske.

.

Koncesije i koncesijska odobrenja u Hrvatskoj

U presjeku teme naučili smo koje su zakonske odrednice koncesija i koncesijskih odobrenja, a ono što je najbitnije za zapamtiti da se koncesija dodjeljuje na više godina zbog specifične namjene pomorskog dobra, dok se koncesijska odobrenja većinom odnose na ležaljke i štandove koji se tijekom turističke sezone postavljaju po plažama i na prostoru u vlasništvu lokalne samouprave.

Više o temi pronađite ovdje.

.
Sidrišta na Silbi i Premudi

Razgovarali smo i o sidrištima koje Filip Granić, vlasnik Obrta Filigram iz Silbe, održava na otocima Silbi i Premudi.

Filip nam je ispričao sve o uvjetima koje je morao zadovoljiti prije dobivanja koncesije, ali i ovjetima koje je morao ispuniti nakon dobivanja koncesije te o samom postupku dodjele. Također, Filip je rekao kako se smatra odgovornim za zaštitu pomorskog dobra koje održava te da redovito održava akcije čišćenja u suradnji s ekološkim udrugama i ronilačkim klubovima.

Takve akcije predstavljaju primjer dobre prakse i za sve ostale koncesionare i vlasnike sidrišta.

Pisali smo i o klubovima iz Prvića i Tribunja, ali i s Maslina Resortom na otoku Hvaru. Puno dobrih informacija čuli smo i od Cresanke otoka Cresa.

Nadamo se da su naši čitatelji naučili nešto više o zaštiti pomorskog dobra te da će svi s kojima smo razgovarali nastaviti biti njegovi zaštitnici.

___________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Tom und Nicki Löschner from Pixabay