Okrugli stol: „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?“

Objavio: Pokret Otoka - 19.10.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Zagreb, 25. listopada 2023. – Tematska mreža “Jedro” organizira okrugli stol pod nazivom “Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?” u Novinarskom domu u Zagrebu.

Ova inicijativa, integrirana u projekt JEDRO, ima za cilj potaknuti raspravu o implementaciji građanske energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Dobre prakse i izazovi

U prvom dijelu, predstavit će se primjeri dobre prakse i suočavanje s praktičnim izazovima grupa koje već djeluju na implementaciji građanske energije. Očekuje se da će ova razmjena iskustava pružiti uvid u konkretne korake i prepreke s kojima se susreću.

Normativne i praktične okolnosti

Drugi dio fokusira se na raspravu o normativnim i praktičnim okolnostima koje utječu na provedbu projekata građanske energije u Hrvatskoj. Sudionici će analizirati regulative te razmotriti kako poboljšati uvjete za uspješnu implementaciju.

Sudjelovanje i prijave

Zainteresirani za sudjelovanje na okruglom stolu mogu se prijaviti putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici do 19. listopada 2023. godine.

Projekat JEDRO

Okrugli stol je dio projekta JEDRO. Projekt se bavi javnim politikama za održivi društveni razvoj u područjima vode, energetike i otpada. Europska Unija sufinancira projekt kroz Europski socijalni fond, a nositelj inicijative je Zelena akcija. Suradnja s partnerima poput Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i drugih organizacija civilnog društva ima za cilj unaprijediti sustave upravljanja kroz znanstvena istraživanja.

Promocija participacije i suradnje

Mreža “Jedro” naglašava važnost participativnih modela koprodukcije u upravljanju vodama, gospodarenju otpadom i korištenju obnovljivih izvora energije. Kroz znanstvena istraživanja, inicijativa potiče kreiranje javnih politika temeljenih na dokazima te jača suradnju između akademske zajednice i organizacija civilnog društva. Nastojanja mreže usmjerena su na kontinuirani razvoj suradnje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva.

Ova inicijativa predstavlja korak prema održivijem društvu, a okrugli stol pruža platformu za razmjenu ideja i poticanje konkretnih koraka ka širem korištenju oie od strane građana.

Izvor: civilnodruštvo.hr

Foto: Image by Stefan Tamm from Pixabay