OKRUGLI STOL – Reforma vodnih usluga je izrazito važna!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Događaj je održan u zagrebačkom Novinarskom domu, a organizirala ga je udruga Pravo na grad u ime tematske mreže JEDRO, konzorcija 10 udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti kojeg vodi Zelena akcija.

Kriteriji propisani Zakonom o vodnim uslugama rezultat su političke trgovine. To je kompromitiralo povjerenje u proces i otežalo samu provedbu reforme sektora vodnih usluga koje je nužna. Zaključak je to okruglog stola na temu reforme vodnih usluga.

Reforma sektora vodnih usluga traje već godinama, a u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti radi inicijative niza jedinica lokalne samouprave koje su pred Ustavnim sudom osporavale njenu ustavnost. U javnosti se govorilo i o pobuni jedinica lokalne samouprave protiv okrupnjivanja vodnih poduzeća.

Na okruglom su stolu govorili predstavnici resornog ministarstva – ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, načelnica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje, Vesna Trbojević i predsjednik Vijeća za vodne usluge, Vladimir Šimić – gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i direktor VIRKOM d.o.o.-a iz Virovitice, Damir Marenić, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Cilj je ove reforme omogućiti postizanje obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji. Kriteriji se tiču dostupnosti usluge vodoopskrbe, pročišćavanja otpadnih voda, smanjenja gubitaka vode u mreži i priuštivosti cijene vodnih usluga.

Izvor: Zelena akcija

Fotografije: Zelena akcija

Naslovna fotografija: Zelena akcija