Okrugli stol: Skladištenje energije u funkciji fleksibilnosti elektroenergetskog sustava i integracije OIE – 7. lipnja

Objavio: Martin Tuđen - 22.05.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U petak, 7. lipnja, u kongresnom centru Antunović, održat će se okrugli stol na temu skladištenja energije i integracije OIE u proces.

Organizatori tvrde kako zelene energetske tranzicije nema bez uspješne integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetske sustave. Uslijed drastične energetske krize, podigla se opća razina svijesti o važnosti štednje i pravilnog upravljanja energijom.

Neusklađenost između proizvodnje i potrošnje energije

Shodno tome, potrošači počinju ulagati u obnovljive izvore energije kako bi pokrili vlastite troškove. Ipak, energije sunca i vjetra nerijetko ovise o vremenskim prilikama i podložne su velikim promjenama i nestabilnostima. To rezultira neusklađenošću između proizvodnje i potrošnje energije.

Ovakvo stanje stvara problem za operatore mreže u održavanju stabilnosti elektroenergetskog sustava (EES). Naknadna integracija obnovljivih izvora energije zahtijeva dodatne investicije, dok se kao rješenje ovog problema naziru spremnici energije.

Rješenje baterijskih sustava

Naime, baterijski sustavi dolaze do izražaja što se tiče fleksibilnosti u energetskom sustavu. Za male potrošače ističu se zbog prednosti pohrane viška energije i korištenja iste kad je potrebno. Isto tako, korištenja jeftine električne energije iz obnovljivih izvora energije tijekom razdoblja niske potražnje i njezino korištenje kada su cijene energije više.

Za operatere prijenosnog sustava, baterijski sustavi su korisni jer imaju mogućnost brze reakcije na promjene ponude i potražnje. To održava stabilnost mreže. Također, mogu se koristiti za direktno suzbijanje vrhova opterećenja, što posljedično smanjuje potrebu za izgradnjom dodatne infrastrukture.

Korištenje baterijskih sustava ima potencijal smanjiti razinu potrošnje, povećati pouzdanost i fleksibilnost te pružiti održivu zamjenu tradicionalnim metodama stvaranja i distribucije električne energije.

Okrugli stol sadržavat će osam izlagača podijeljenih u dva panela. Lokacija je kongresni centar Antunović. Planirani početak i registracija gostiju počinje u 9:30, a okrugli stol bi trebao trajati sve do 13:35. Program u cijelosti, možete pronaći na poveznici.

______________________________________

Izvor: heso.hr

Naslovna fotografija: Image by Alexa from Pixabay