OMIŠALJ – 17. Fishing natjecanje na Jadranu BIG OM

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.08.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Kraj kolovoza tradicionalno označava početak jednog od najstarijih i najznačajnijih big fishing natjecanja na Jadranu, poznatog pod imenom BIG OM

Nakon prošlogodišnjeg 16. izdanja koje se održalo unatoč pandemije, ovogodišnje 17. izdanje koje počinje u srijedu 24. kolovoza, a traje sve do subote 27. kolovoza, na jednom mjestu okupiti će oko 30 posada, odnosno preko 100 učesnika – prenosi morski.hr

 

Big Om

Natjecanje Big Om održava se bez prekida, punih 17. godina. U narednim se danima diljem Kvarnerskog zaljeva očekuju se brojni ulovi igluna, albakora. Tradicionalno najomiljeniji ulov je tuna koja donosi najviše bodova i radosti brojnim natjecateljima.

Podsjećamo, prisustvo teških primjeraka tune čini ovo područje izrazito pogodnim za održavanje ovakvog natjecanja. Dobra organizacija od strane kluba BIG OM i ove godine jamči sjajno natjecanje, stoga nas ne iznenađuje velika zainteresiranost natjecatelja.

BIG OM je spoj tradicije, gastronomije, turizma, ali prvenstveno je sportsko natjecanje. Odvija se pod budnim očima sudačke komisije. Sam proces podizanja ribe na brod podrazumijeva ozbiljnu proceduru.

 

Program i pravila natjecanja

Tako će se i ove, kao i svake godine u Omišlju okupiti brojni nautičari i zaljubljenici u sportski ribolov. Tu će se pojaviti brojna poznata imena iz čitave Hrvatske, ali i iz stranih zemalja. Jedan od istaknutijih članova kluba je i slovenski ribolovac, izbornik slovenske Big game fishing reprezentacije te član ekipe Barracude Bojan Cestar.

Ekipa Bojana Cestara učestali su sudionici BIG OM-a, a da je Cestar vrlo iskusan ribolovac svjedoče i njegovi nastupi po svjetskim morima. Kako i sam kaže, natjecanje u Omišlju posebno je jer se na ovom području zaista mogu naći prekrasni primjerci prvenstveno tune, ali i ostalih riba.

Veliki broj sudionika, striktna pravila jedinstvena za ribolov i natjecanje na otvorenom moru biti će nešto što će nadgledati sudačka komisija jer se ipak radi o sportskom događaju. Svaka posada sastoji se od četiri člana, svaki sa svojom udicom. Ribu na brod izvlači samo jedan član posade i to bez pomoći ostatka ekipe.

Svaki ulov ribe potrebno je zabilježiti videokamerom na kojoj se jasno mora vidjeti griz ribe, pozicija i oznaka broda, vrijeme ulova i važeća markica na štapu kojim riba ulovljena. Pobjedu odnosi ona ekipa koja skupi najviše bodova, a to ne mora nužno biti ona ekipa koja “digne” najteži primjerak. Također, ako se brod ne vrati u luku u zadanom vremenu posada biva diskvalificirana.

Važnost ovog natjecanja prepoznala je i TZO Omišlja pod čijim se pokroviteljstvom održava manifestacija.

Duga postojanost kluba i natjecanja popularizirala je ovaj kraj u cjelini. BIG OM je izrastao u pravi kvarnerski brend i to na sportskoj, gastronomskoj, turističkoj i tradicionalnoj razini. TZO Omišlja se veseli još jednom izdanju i vjerujemo da ćemo imati prilike vidjeti sjajne ulove.

Ove godine u sklopu natjecanja organizirana su dva koncerta. U četvrtak na otvorenju natjecanja na Rivi u Omišlju održati će se koncert Crvene Jabuke, a pod pokroviteljstvo Ville Riva i konoba Mulić. Dok će za završnicu natjecanja, u subotu svirati grupa Venus.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash