Online edukacija I Kako uključivanje lokalne zajednice može ubrzati proces energetske tranzicije?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.12.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Načini uključivanja lokalne zajednice i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka kako bi se postigli dugoročni, održivi rezultati i pospješili sam proces tranzicije na čiste oblike energije.

Zbog svoje veze s kopnom, otoci predstavljaju jedan od najizazovnijih područja za rad. Lokalne, nacionalne i EU vlade priznaju kako građani imaju važnu ulogu u energetskoj tranziciji. Pitanje koje se postavlja jest: kako možemo bolje i učinkovitije uključiti lokalnu zajednicu i organizacije civilnog društva u sam proces energetske tranzicije na čiste oblike energije?

Na ovoj online edukaciji, Tajništvo za čistu energiju EU otoka ugostilo je stručnjake koji se bave zajednicom i procesom donošenja odluka da podijele svoja iskustva te inspiriraju druge zajednice na otocima i kopnu kako bi unaprijedili svoj prijelaz na korištenje čistih oblika energije.

Online edukacija održati će se 10. prosinca u vremenskom razdoblju od 10:00 – 11:15 sati.  Govornici na online edukaciji, za koju je potrebna registracija , su sljedeći:

 

Søren Hermansen

Direktor Energetske akademije Samsø, Danska

Predstaviti će jedinstveni otok i njegovu lokalnu zajednicu od 4000 stanovnika koji prednjače među Europskim otocima u tranziciji na čiste oblike energije. Više od 20 godina sustavno je provode uz podršku i zajedništvo s lokalnom zajednicom i organizacijama civilnog društva. Od 2007. godine Samsø proizvodi više energije nego što troši i na putu je da postane jedan od otoka koji uopće ne upotrebljava fosilna goriva. To je bilo moguće zahvaljujući zajedničkoj viziji i napornom radu lokalne zajednice. Søren će podijeliti svoja iskustva iz rada sa zajednicom te procesa početnog angažmana.

 

Nuria Albert Torres

Koordinator tranzicije u La Palma Renovable, Španjolska

Upoznati će nas s otočkom zajednicom u kojoj su građani ti koji su se željeli upustiti u energetski prijelaz na čiste oblike energije te su uspjeli uvjeriti svojih 14 općina i gradova da potpišu zajedničku Odluku o procesu energetske tranzicije. Sukladno tome, otočka vlada odlučila je financirati dvije osobe koje će voditi proces tranzicije. Tim za energetsku tranziciju na čiste oblike energije od tada je održao niz radionica  kako bi se podigla svijest o temi te lokalno stanovništvo uključilo u zajedničko planiranje i izradu finalne vizije njihovog otoka koja bi se trebala ostvariti u zadanom vremenskom periodu.

 

Ivan Zoković

Stručnjak za sudjelovanje građana u projektima obnovljivih izvora energije, Island Movement, Hrvatska

Predstaviti će i upoznati nas s rješenjima za crowdfunding modele financiranja koja mogu biti atraktivan i izrazito moćan alat za podršku energetskim zajednicama građana u razvoju projekata obnovljivih izvora energije te njihovog financiranja. Pružanje građanima mogućnosti da ulažu i prate razvoj projekata na čiste oblike energije predstavlja važnu priliku za lokalne i regionalne vlasti, jer povećava odobravanje i podizanje svijesti o tranziciji na čiste oblike energije i njenim benefitima. Prikupljanje financijskih sredstva i doprinosi lokalne zajednice potiču stvaranje jakih lokalnih zajednica i gospodarstava koja zajednički donose odluke i zajednički kreiraju i realiziraju svoju viziju.

 

Online edukaciju će voditi i moderirati Maja Jurišić iz Tajništva za čistu energiju EU otoka, koja ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju zajednicom i izgradnji kapaciteta na otocima. Kao osoba koja odiše iskustvom života na otoku, činjenica jest da detaljno poznaje sve probleme koji se odvijaju na otocima te potencijalne načine rješavanja istih. Iskustvom je doprinijela samom radu Tajništva za čistu energiju EU otoka.

 

___________

Autor: Ana Marija Jakas

Photo: www.euislands.eu