Online edukacija I Što paket čiste energije donosi otocima?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.03.2020. - Vrijeme čitanja: 1min

Iako je prepoznavanje sudjelovanja građana na energetskom tržištu u zakonodavstvu EU kroz novi paket čiste energije još uvijek nedavni koncept, energetske zajednice su aktivne u brojnim zemljama EU već nekoliko desetljeća. Ovo novo zakonodavstvo nudi važne mogućnosti otočnim zajednicama koje žele preći na čistu energiju.

Energetske zadruge imaju značajnu ulogu u tranziciji čiste energije i jačanju lokalnog gospodarstva. Ipak, za uspjeh, građanima i zajednicama s obnovljivim izvorima energije potrebno je da njihove vlade usvoje zakonski okvir koji podržava, s nizom minimalnih pravila koja će osigurati da mogu sudjelovati u energetskom sustavu pod jednakim uvjetima s većim komercijalnim sudionicima.

Ovaj webinar predstavit će iskustva dviju energetskih zadruga koje djeluju u njihovim zemljama već duže vrijeme, te će istaknuti kako energetske zajednice mogu raditi u praksi, na otocima i na kopnu.

-:
Govornici:

  • Dimitris Kitsikopulos, zadruga ELECTRA, Grčka
  • Siward Zomer, Energie Samen, Nizozemska
  • Dirk Vansintjan, REScoop.eu, Belgija

Kada i gdje?

Online edukacija će se održati 19. ožujka u vremenskom periodu od 15.00 do 16.00 sati. Kako bi mogli sudjelovati registracija je obvezna.