ONLINE EDUKACIJA – O dobroj ekonomiji

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.04.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Konferencija o dobroj ekonomiji održava se u sklopu ZMAG-ovog projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj

Kroz multisektorsku suradnju, Konferencija o dobroj ekonomiji potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

.

 • Organizator Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG),
 • u utorak, 20. travnja 2021. godine, od 9:30 do 17:00 h u Wespa Spaces u Zagrebu (Zavrtnica 17), s ograničenim brojem sudionika sukladno epidemiološkim mjerama
 • događanje će biti moguće pratiti uživo i putem interneta na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.

Konferencija o dobroj ekonomiji svake godine okuplja aktiviste i pojedince koji stvaraju i žive različite oblike alternativne ekonomije, grade modele dobre ekonomije. Svojim radom podržavaju i ojačavaju lokalne zajednice i društva te upravljaju poduzetničkim i ekonomskim procesima na održiv i solidaran, etičan i društveno koristan način.

U fokusu svakog izdanja su stvarne inspirativne priče i postojeći modeli dobre prakse iz Hrvatske i svijeta. Tema ovogodišnje konferencije bit će razvoj gradova i općina Republike Hrvatske prema principima društvene i solidarne ekonomije.

Na događanju će sudjelovati predstavnici gradova iz EU te domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka i društveni poduzetnici koji se bave društvenom i solidarnom ekonomijom, razvojem održivih zajednica i kreiranjem transformativnih politika.

Svi zainteresirani imat će priliku poslušati govornike koji posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe. Podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama te, u konačnici, pokretanju pozitivnih promjena u društvu.

.

Gosti na konferenciji

Dobre priče iz gradova predstavit će gradonačelnici gradova

 • Ludbrega – Dubravko Bilić i Pregrade – Marko Vešligaj
 • dogradonačelnica Koprivnice – Ksenija Ostriž
 • dogradonačelnik Cresa – Marin Gregorivić,
 • Luigi Martignetti – glavni tajnik European Network of Cities & Regions for the Social Economy (REVES), jedinstvene europske organizacije koja se temelji na partnerstvu između lokalnih i regionalnih vlasti i teritorijalnih organizacija društvene ekonomije, ujedno i potpredsjednik organizacije Social Economy Europe i jedan od začetnika razvoja koncepta teritorijalne društvene odgovornosti (Territorial Social Responsibility) kao zajedničke metode za bolju demokratsku učinkovitost u lokalnim zajednicama
 • Lynn Collins – savjetnica za strateške odnose i angažman u organizaciji Liverpool City Region Combined Authority (LCRCA), čiji je cilj osigurati jednaku korist od donesenih odluka za sve te stvoriti okruženje koje omogućava napredak gospodarstva za dobrobit svih koji žive i rade u regiji Liverpool City
 • Bram Van Braeckevelt – dogradonačelnik, grad Ghent (turizam i društvena ekonomija)
 • Laurence Kwark – glavna tajnica organizacije Global Social Economy Forum (GSEF), međunarodnog udruženja lokalnih vlasti i mreža civilnog društva koje se bave promicanjem društvene i solidarne ekonomije (DSE) kao sredstva za postizanje uključivog i održivog lokalnog razvoja

Program konferencije donosi i otvorenu raspravu s predstavnicima gradova:

 • Kako u Hrvatskoj do javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju,
 • predstavljanje Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj u ZMAG-u koji pruža podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse
 • Priručnik društvene i solidarne ekonomije koji lokalnim akterima donosi „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u svojim zajednicama temeljene na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije.

Također, bit će potpisan i Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade, partnera u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi. Predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu.

DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

Partneri i podržavatelji konferencije su: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Švicarsko–hrvatski program suradnje, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Zbog epidemioloških mjera, Konferencija o dobroj ekonomiji održat će se u fizičkom obliku u Wespa Spaces u Zagrebu (Zavrtnica 17). S ograničenim brojem sudionika te obaveznom prijavom. Dok će prijenos konferencije za sve zainteresirane biti omogućen uživo putem ZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala.

Poveznica na Facebook događaj.

 

__________
Izvor: facebook.com
Naslovna fotografija: Pixabay.