OPG – Novi iznosi osnovice doprinosa u 2022. godini

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.01.2022. - Vrijeme čitanja: 1min

U skladu s promjenom osnovice doprinosa u 2022. mijenjaju se i iznosi obveznih doprinosa za one poljoprivrednike (nositelje i/ili članove OPG-a) koji su u obvezi plaćanja doprinosa

Iznos osnovice za plaćanje doprinosa ovisi o prosječnom iznosu mjesečne bruto plaće isplaćene po jednom zaposlenom kod pravnih osoba u Republici Hrvatskoj u razdoblju siječanj-kolovoz 2021. godine. Taj iznos za prošlu godinu iznosi 9.537,00 kn prema objavi Državnog zavoda za statistiku – prenosi ruralno.eu

.

Tko plaća doprinose?

Podsjetimo se kako su obveznici plaćanja doprinosa oni poljoprivrednici kojima je poljoprivreda jedino ili glavno zanimanje (nisu zaposleni kod drugog poslodavca), odnosno oni koji su po osnovi poljoprivrede upisani u Registar poreznih obveznika.

 

Fotografija: ruralno.eu

 

U toj su kategoriji oni koji se bave dopunskom djelatnošću na OPG-u i/ili im je prihod od poljoprivrede u jednoj godini prešao iznos od 80.500 kn.

Ukoliko nisu u RPO, mjesečni doprinosi za kategoriju OPG iznose 634,20 kn, dok svima ostalima iznosi obveze ovise o poreznom statusu (redak 2, 3, 4 tablice).

__________
Izvor: ruralno.eu
Naslovna fotografija: Pixabay.