Osniva se otočni odbor kao korak u zaštiti Paklenih otoka

Objavio: Pokret Otoka - 21.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Inicijativa osnivanja Otočnog odbora Paklenih otoka jučer je u hvarskoj Lođi okupila glavne dionike arhipelaga oko zajedničke vizije i planiranja održivog razvoja te očuvanja okoliša.

Otočni odbor bit će mjesto za raspravu, posredovanje i dijalog, a ima za cilj provedbu zajedničkih akcija kako bi se izbjegli sukobi između ljudskih aktivnosti i očuvanja prirodnih resursa. Transparentnim i konsenzusnim postupkom članovi Otočnog odbora zajednički će predlagati, usmjeravati i pratiti mjere planirane za postizanje ciljeva postavljenih u Strateškom planu otočja.

Otočnom odboru su za sada pristupila 23 člana, a idući su mu koraci finalizacija Teritorijalne analize Paklenih otoka koju je izradila Javna ustanova „More i krš“ s osvrtom na teme: turizam, otpad, energija, voda i biološka raznolikosti, potom izrada Strateškog plana otočja s definicijom jasnih zadaća za svakog od člana odbora.

Osnivanje Otočnog odbora u središtu je procesa označavanja SMILO „sustainable island“ Paklenih otoka i njegove integracije u međunarodnu mrežu SMILO otoka kojom planiramo pristupiti u rujnu 2024 godine. Sljedeći sastanak održat će se početkom iduće godine u Hvaru.

Izvor: Grad Hvar

Fotografije: Đani Ivančević