Osnovan Europski konzorcij za OIE i zaštitu prirode

Objavio: Martin Tuđen - 07.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Članovi novog konzorcija su i hrvatske tvrtke Oikon i Supernatural. Ovo partnerstvo trebalo bi unaprijediti suradnju na istraživanjima.

Oikon i partnerska tvrtka Supernatural postali su članovi novoosnovanog Europskog konzorcija za obnovljive izvore energije i zaštitu prirode (ERWC – European Renewable Energy & Wildlife Consortium). Cilj konzorcija je pružanje vrhunskih usluga ekoloških istraživanja i savjetovanja na projektima korištenja obnovljivih izvora energije diljem Europe.

Razvoj i zaštita prirode

ERWC okuplja vodeće europske ekološke konzultantske tvrtke s bogatim iskustvom u razvoju projekata korištenja energije vjetra i sunca. S pomoću njega bi se omogućio odgovoran razvoj uz istovremenu zaštitu prirode.

Osim hrvatskih tvrtki Oikon i Supernatural, osnivači konzorcija uključuju nizozemski Waardenburg Ecology i podružnicu BESE, francuski Ecosphère i podružnice TBM Environment i Somme, te grčki Nature Conservation Consultants (NCC) i podružnicu Marine Biodiversity Surveys (MBS).

Kohezivna europska strategija

Ovo strateško partnerstvo će unaprijediti suradnju na istraživanjima, razmjenu znanja i stručnjaka. Uspostavit će jedinstvene standarde kvalitete i istraživačke protokole, stvarajući kohezivnu europsku strategiju. Konzorcij će raditi na poboljšanju projekata korištenja obnovljivih izvora energije, osiguravajući visoke standarde zaštite prirode i okoliša.

Brzim razvojem projekata korištenja obnovljivih izvora energije diljem Europe potreba za visokokvalitetnim ekološkim istraživanjima, savjetovanjem i međunarodnom suradnjom iznimno je porasla. Kombinacijom naših vještina i iskustava, ERWC će osigurati da ovi vitalni energetski projekti održavaju najviše standarde procjene utjecaja i njihovo ublažavanje.“ rekao je dr. Wouter Lengkeek, znanstveni direktor u Waardenburg Ecology.

Hrvatska stručnost i iskustvo

Direktor Oikona, Dalibor Hatić, istaknuo je da će hrvatske tvrtke svojim sudjelovanjem u ovom konzorciju dodati hrvatsku stručnost i iskustva u području zaštite prirode i okoliša na europskoj razini:

Ovo strateško partnerstvo otvara vrata za sudjelovanje u velikim međunarodnim projektima koji zahtijevaju visoku razinu stručnosti i značajne resurse. Razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj dodatno će se poboljšati pristup najnovijim istraživanjima, tehnikama i kapacitetima za ublažavanje negativnih utjecaja na okoliš, što će nam pomoći u postizanju nacionalnih klimatskih ciljeva i ciljeva očuvanja bioraznolikosti.“

Iskustva hrvatskog tima stručnjaka u razvoju projekata korištenja obnovljivih izvora energije na vrlo je visokoj razini te smo prepoznati kao jedan od ključnih partnera u stvaranju stručne izvrsnosti koje ovaj europski konzorcij promovira“, zaključila je Mirna Mazija, direktorica tvrtke Supernatural.

ERWC će uvođenjem obnovljivih izvora energije odgovorno uspostaviti dosljedne standarde za procjenu i ublažavanje utjecaja na prirodu i bioraznolikost. Time će postaviti europska mjerila kvalitete za ekološka istraživanja. Osim zajedničkih tehničkih mogućnosti i specijalističkih znanja svojih tvrtki, partneri ERWC-a vide bolje mogućnosti za sudjelovanje na velikim ugovorima koji zahtijevaju međunarodno iskustvo i snažne resurse u provedbi.

____________________________

Izvor: oikon.hr

Naslovna fotografija: Image by Myriams-Fotos from Pixabay