U tijeku je istraživanje sreće stanovnika hrvatskih otoka. Rezultati će pokazati jesu li otočani sretni unatoč iseljavanju s otoka, masovnom turizmu i sve većoj ovisnosti o kopnu. Za reprezentativne rezultate potreban je velik broj otočana, zato se uključite i podijelite informacije o istraživanju!

 

Prof. dr. Petar Filipić iz Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te prof. dr. Nenad Starc iz Ekonomskog instituta u Zagrebu se obraćaju stanovnicima svih hrvatskih otoka s molbom za sudjelovanje u novom anketnom istraživanju.

 

Istraživanja sreće u svijetu posebno aktualna u posljednjih 20 godina

Naime, kvantificiranje razine sreće stanovnika neke države ili pojedinih teritorija u posljednjih je dvadeset godina postala redovita aktivnost brojnih institucija širom svijeta. Istraživanja sreće dobila su poseban poticaj nakon što su Ujedinjeni narodi 2012. godine ovu temu raspravile na Generalnoj skupštini i proglasile 20. ožujka Svjetskim danom sreće. Svake godine Indeks sreće prezentira se za oko 150 zemalja svijeta. Izvodi se prema metodologiji koju su prihvatile Ujedinjeni narodi, a istraživanja provodi poznata svjetska agencija Gallup.

Od prvih dana u anketna istraživanja uključena je i Hrvatska tako da danas posjedujemo dvadesetogodišnji niz hrvatskih indeksa sreće.

 

 Istraživanje sreće stanovnika hrvatskih otoka volonterski je pothvat

Tako je zamišljeno i istraživanje sreće stanovnika hrvatskih otoka, volonterski pothvat u kojem treba sudjelovati što više otočana.

Provodimo ga jer smatramo da u vrijeme iseljavanja s malih otoka, neprimjerenog rasta turizma i sve veće ovisnosti o kopnu treba istražiti jesmo li unatoč svemu ipak sretni, kaže profesor Filipić.

 

 

 

Otočani, odvojite par minuta i ispunite anketu!

Riječ je o kratkoj, jednostavnoj, ali metodološki dobro razrađenoj anketi koja će ispitaniku uzeti tek nekoliko minuta. Treba zaokružiti broj koji najbliže pokazuje (prosječni) osjećaj sreće na skali od 1 do 10, a anketu se može ispuniti na platformi Survey Monkey.

– Obvezni smo isporučiti vam rezultate istraživanja, stoga vas molimo da nam pošaljete i vašu potpunu poštansku adresu. Najljepše vas molimo da nakon toga odvojite još koju minutu i proslijedite mail vašim prijateljima na otoku, poznanicima, susjedima, članovima vaših udruga, što više e-mail adresa, to bolje. U istraživanjima ove vrste, uzorak ispitanika treba biti dovoljno velik, a to će ovisiti o vama, zamolio je sve otočane profesor Filipić.

I za kraj je profesor dodao još jednu molbu, kako je izjavio, važniju od ostalih:

– Znamo da starije otočanke i otočani ne koriste e-mail i ne služe se internetom. Stoga vas molimo da, ako ikako možete, odvojite malo slobodnog vremena i  budete anketari, onakvi kakvi su nas obilazili prije interneta. Da zapitate otočanke i otočane oko sebe, prvenstveno one starije, jesu li sretni, pokažete im pitanja, zapišete njihove odgovore i pošaljete ih na naše e-mail adrese ili poštom.

 

Na ovoj poveznici se može preuzeti naputak anketarima, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na sljedećim e-mail adresama ili telefonskim brojevima:

 

Prof. dr. Petar Filipić, filipic@efst.hr, 091 5091311

Prof. dr. Nenad Starc, nstarc@eizg.hr, 091 4577703

 

 

______________

Autor: otokpasman.hr

Fotografija: Pixabay, otokpasman.hr