Otočani ogorčeni na odluku Jadrolinije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.10.2017. - Vrijeme čitanja: 5min

Turističkom sezonom na otocima ne upravljaju ni velike hotelske kuće ni tisuće privatnih iznajmljivača, ni lokalne uprave i sustavi turističkih zajednica, nego brodski prijevoznik.

A on je odredio da je ovog ponedjeljka, prvog radnog dana mjeseca listopada u kojemu se Dalmacija i njezini otoci kupaju u suncu, a more je čak i toplije od kopna, počela – zima. Točno tako, jer je od 2. listopada “Jadrolinija” krenula sa zimskim redom plovidbe, koji praktično znači prepolovljavanje broja linija koje su bile u sezoni. I ne samo da je zima u nacionalnom prijevozniku počela tri mjeseca ranije nego igdje drugdje, nego ona za “Jadroliniju” traje dulje nego zima u Sibiru, sve do – prvog lipnja.

Punih osam mjeseci tako, zahvaljujući nacionalnom brodaru koji je u 100-postotnom vlasništvu države, naši sunčani otoci mogu samo sanjati o produžetku turističke sezone ili o njezinu ranijem početku u proljeće. Uzalud, zima u plovidbenom redu “Jadrolinije” to ne dopušta.

Godinama se turistički djelatnici s otoka ljute što im se desetkovanim plovidbenim redom već od početka listopada značajno uskraćuju mogućnosti bolje povezanosti i bržeg stizanja do otoka. Poslovni partneri i turoperatori iz inozemstva negoduju zbog toga, izbjegavajući otoke u predsezoni i posezoni, čime se gubi značajan dio turističkog prometa za koji postoji zanimanje, a o uskraćivanju normalne komunikacije otočana s kopnom tijekom cijele godine da se i ne govori.

– Hrvatski turistički sektor, javni i privatni, ulaže goleme napore u produljenje sezone, na razini države to je važan strateški projekt i u njemu svi sudjelujemo uz velika financijska sredstva za promociju i osiguravanje dodatnih sadržaja i ponude. Međutim, taj projekt ne može zaživjeti niti svi mogu u njemu ravnopravno sudjelovati ako ključni subjekti ne podupiru zacrtani cilj.

Turističko gospodarstvo grada Hvara je zakinuto plovidbenim redom “Jadrolinije”, kojim hvarska sezona prestaje početkom listopada, kada se uvodi zimski red vožnje. Hvar treba adekvatnu povezanost s kopnom i na nju ima pravo, jer sve dok nije tako, turizmom u destinaciji će upravljati brodar, a ne Hvarani.

Evo, “Jadrolinija” je u subotu poslijepodne odlučila da sezona na Hvaru smije trajati još tjedan dana i na svojim stranicama objavila da će katamarani za Hvar, zbog velikog interesa, nastaviti ploviti do 8. listopada. A gosti su prije dva-tri mjeseca organizirali svoje dolaske i itinerare, ne jučer. Dobro je da su “produljili” sezonu za tjedan dana, ali zašto o tome odlučuju dan prije? Što oni misle kako turizam funkcionira?! Kao da je netko u Skandinaviji, Australiji ili Tajlandu jučer isplanirao doći na Hvar. Pa mi već imamo poslovno posloženu 2018. godinu – ljutito govori Renata Lichtberger, direktorica prodaje i marketinga “Sunčanog Hvara”, naglašavajući kako turoperatori negoduju zbog toga i sve više zaobilaze sunčani otok.

Produžavanje sezone na cijeli listopad, ali i njezin početak u travnju, jedan je od strateških ciljeva ključnih sektorskih dokumenata na kojima Ministarstvo turizma temelji daljnji razvoj te grane, pa je zimski plovidbeni red brodara, isti onakav kakav je bio valjda prije tridesetak godina, doista zastao u vremenu.

U Ministarstvu turizma, doznajemo, nipošto nisu zadovoljni takvim birokratskim određivanjem datuma od kojega počinje “zima” na otocima, a koji je u potpunoj suprotnosti sa željom da posezona traje što dulje. Na upit “Jadroliniji” zašto je to tako, kažu kako u koncesijskom odobrenju koje taj brodar ima stoje datumi reda vožnje koje nisu određivali oni.

– “Jadrolinija”, kao i svi ostali brodari, na svakoj liniji održava red plovidbe sukladno definiranom redu plovidbe od strane Agencije za obalni linijski pomorski promet i sukladno potpisanim koncesijskim ugovorima. Dodatno, na linijama gdje je to moguće i gdje promet zahtijeva, “Jadrolinija” uz suglasnost Agencije uvodi dodatna putovanja. Plovidbeni redovi za sve linije se svake godine usuglašavaju s predstavnicima lokalne uprave i samouprave i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Svakako je i to prilika da predstavnici otočnih zajednica iznesu svoje zahtjeve i da ih se, u mjeri gdje je to racionalno i opravdano, i prihvati – kazali su nam u uredu za odnose s javnošću “Jadrolinije”.

Na pitanje kako to onda ne vrijedi i za katamaran za Hvar kojemu su oni sami produljili ljetni red plovidbe za tjedan dana, odgovaraju kako su za njega tražili i dobili produženje. U Agenciji za obalni linijski pomorski promet kažu, pak, kako svakom brodaru koji zatraži produljenje neke linije izlaze u susret.

Da je “Jadrolinija” tražila drukčiji plovidbeni red, dobila bi ga, kažu u Agenciji. Od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na isto pitanje nismo dobili odgovor.

Loptica (ne)odgovornosti za nelogično prekidanje sezone usred babljeg ljeta dodaje se od jedne do druge kancelarije državnih službi, dok otočani počinju svoju dugu i tužnu zimu koja će im trajati do lipnja. A Uskrs je iduće godine čak dva mjeseca prije početka ljetnog reda plovidbe…

IZVOR : slobodnadalmacija

Foto : Pokret Otoka

Tagovi: