Distributer za Neretvu, Pelješac, Korčulu, Lastovo i Mljet, zbog likvidnosti društva i troškova električne energije, povisio je cijenu vode za gotovo 25%

Odluka je donesena glasanjem 14 jedinica lokalne samouprave koje imaju vlasnički udio u društvu, od kojih su sve jedinice lokalne samouprave na Korčuli bile suzdržane – prenosi dalmacijadanas.hr

.
Iz vodovoda ističu – jedini razlog povećanja cijene vode je poskupljenje električne energije za čak 270%.

– To vam znači da je trošak struje u potrošnji 5 milijuna i 100 tisuća kuna veći nego što je bio prošle godine kada je bio 3 milijuna. Sad je to 8 milijuna i upravo tu razliku od tih 5 milijuna je podijeljeno po kubicima vode na isporuci na veliko i na malo da bi se taj trošak pokrio, rekao je direktor NPKLM vodovoda Korčula Jakov Belić.

.
Nova cijena vode

Tako je nova cijena vode u Korčuli vrtoglavih 13,04 kn po prostornome metru. I to, bez PDV-a. Građani negoduju.

– Pa ima ljudi koji nemaju ni za kruh, a kamoli da imaju za vodu i sve ostalo… Skupo, puno i možda bi bilo dobro da se stvarno neko stane u obranu ovog naroda, smatra Nita Jelović iz Korčule.

– Blago rečeno, katastrofa jer se prelama preko leđa građana, prelama se preko leđa obrtnika, poduzetnika, ovako odjedanput, što je reć grom iz vedra neba, mislim da je ovo nedopustivo, rekao je Ivan Marelić iz Korčule.

.
Negoduju i gradske vlasti

A negoduju i gradske vlasti. Iako su bili spremni na poskupljenje, smatraju da su 3,33 kn po metru kubičnome za Grad Korčulu previše. I da su morala postojati alternativna rješenja uštede.

– Barem da se naznačilo u jednom trenutku “evo imamo projekt kojim bi se kroz xy godina moglo dogoditi da smanjimo gubitke”. Pazite, 80% troška električne energije proizvede se na pumpanju na Prudu, znači mi ispumpamo svu tu vodu koju izgubimo dok ona dođe do nas, kaže gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

__________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Naslovna fotografija: Pexels.