OTOCI – Tema festival europske kratke priče “Otoci”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Dvadeseti Festival europske kratke priče na temu “Otoci” održava se od 06. do 11. lipnja online i uživo u Zagrebu, na Visu i Hvaru

.

Tema jubilarnog 20. festivalskog izdanja su “Otoci”, što se činilo kao savršeno metaforičko polje problematizacije kaotične nesigurnosti vremena u kojemu su ljudi pretvoreni u “otoke” i kada više nitko, pa tako ni organizatori festivala, nisu sigurni kako se treba i može ponašati.

U Starome Gradu će se održati čitanje Priča na otvorenome u četvrtak, 10. lipnja od 20.30 sati, u vrtu Muzeja Staroga Grada (palača Biankini). U programu sudjeluju pisci koji bi združenim nagradama i priznanjima, poezijom, pričama i romanima, mogli napuniti prostoriju, čak i uz ukinuta sigurnosna ograničenja. Opustite se i uživajte uz Renata Baretića, Andreja Blatnika, Miroslava Mićanovića i Juricu Pavičića.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. godine i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova.

U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, se nagrađuje studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

20. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Zagrebom, Gradom Hvarom, Gradom Komižom, Turističkom zajednicom Komiže, Turističkom zajednicom Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kino Tuškanac, Booksa, Knjižara Fraktura, Vintage Industrial Bar, Veneranda, Kulturni centar Ivan Vitić, Muzej Staroga Grada.

Otočni programi uključuju i razgovore i čitanja s djecom i mladima u knjižnicama i školama, a sva će se čitanja moći pratiti na YouTube kanalu FEKP-a.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.