UŠTEDI ENERGIJU
May 4, 2022

OTOCI - Međunarodni tjedan tamnog neba

Međunarodni tjedan tamnog neba manifestacija je Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association) koja se obilježavala od 22. do 30. travnja

Noćno nebo, posuto nebrojenim sjajnim zvijezdama, prizor je koji se dugo pamti jer nam pruža sasvim drugačiju perspektivu na svijet oko nas i u nama. Zbog toga taj pogled treba sačuvati gdje god je to moguće, a jedna od inicijativa kojom se to želi postići je Međunarodni tjedan tamnog neba - prenosi turistickeprice.hr

Međunarodni tjedan tamnog neba manifestacija je Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association) koja se obilježavala od 22. do 30. travnja, a čiji je cilj podizanje svijesti o problemu svjetlosnog onečišćenja koje na globalnoj razini raste 2% godišnje, što je prilično brzi tempo. S obzirom na to da većina svjetske populacije živi u velikim i svjetlosno zagađenim gradovima, rijetki su u mogućnosti vidjeti mliječnu stazu u svom njezinom sjaju.

 

MEĐUNARODNI DAN TAMNOG NEBA NA OTOCIMA

Hrvatski astronomski savez je povodom Međunarodnog tjedna tamnog neba organizirao događanja na četiri otoka: Lošinju, Hvaru, Lastovu i Biševu u suradnji s lokalnim ustanovama i organizacijama.

Općina Jelsa nedavno je proglašena Međunarodnom zajednicom tamnog neba. Ovom prestižnom ekološkom titulom može se pohvaliti izrazito mali broj lokalnih samouprava u svijetu, a Jelsa je, afirmacijom od strane IDA-e, postala 37. s tom prestižnom titulom u svijetu.

Jelsa tijekom cijele godine provodi niz raznih aktivnosti vezanih uz nebo i zvijezde, ekološko onečišćenje i očuvanje neba, pa je tako tijekom Međunarodnog tjedna tamnog neba organiziran International Dark Sky Week Jelsa, događaj čija je glavna zadaća osvijestiti i podsjetiti sve nas na prirodnu ljepotu noćnog neba.

Zbog svoje udaljenosti od svjetlosnog zagađenja i prilagođene rasvjete, otok Lastovo jedna je od najboljih lokacija za promatranje zvjezdanog neba u Europi. Ovaj naš najudaljeniji, stalno nastanjeni otok specifičan je po iznimno bistrom nebu – jedinstvenom u ovome dijelu svijeta – pa se čak i usred naseljenih područja, bez ikakve opreme, može uživati u zapanjujućim nebeskim prizorima.

Otok Biševo jedno je od rijetkih preostalih hrvatskih područja koje ima predispozicije za dobivanje statusa parka tamnog neba. Certificiranje parka tamnog neba otoka Biševa doprinijelo bi zaštiti njegove cjelokupne prirodne baštine, jer bi se kao takvo čuvalo od svjetlosnog zagađenja u budućnosti, no bilo bi i izuzetno vrijedan dodatan sadržaj turističke ponude otoka.

 

IZLOŽBE U TJEDNU TAMNOG NEBA

U sklopu Tjedna tamnog neba održane su tri izložbe, dva predavanja o svjetlosnom onečišćenju, te pet radionica za djecu i studente. Mlađahni žitelji Jelse i Lastova naučili su kako svjetlosno onečišćenje utječe na razne skupine životinja – od ptica i gmazova do vodozemaca i sisavaca. Na Biševu su u suradnji s Astronomskom sekcijom Fizikalnog društva Split (PMFST) u prostorima Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Biševo održane radionice za studente o svjetlosnom onečišćenju, mjerenju kvalitete noćnog neba i osnovama astrognozije i astrofotografije.

Osim toga, tijekom manifestacije je održano i sedam astronomskih motrenja. U Jelsi je održano javno promatranje Sunca, dok su na Lastovu održana tri astronomska motrenja: promatranje Sunca za osnovnoškolce i djelatnike Parka prirode Lastovsko otočje, te upoznavanje sa zviježđima i promatranje objekata dubokog svemira za građane u Prehodišću.

Na otoku Biševu su kroz dva dana i dvije noći organizirana promatranja Sunca, upoznavanja sa zviježđima te opažanje objekata dubokog svemira uz naglasak na monitoring kvalitete noćnog neba za studente Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Splita.

 

__________
Izvor: turistickeprice.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram