OTOCI PREDVODNICI ČISTE ENERGIJE – Što smo naučili na otočnom dijalogu ”Građani i solarne elektrane”?

Objavio: Pokret otoka - 15.03.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U srijedu je održan prvi otočni dijalog na temu “Građani i solarne elektrane” u sklopu projekta ”Otoci predvodnici čiste energije”

Pokretov stručnjak za razvoj zajednice, Ivan Zoković ugostio je Sanelu Mikulčić (energetska zadruga Klik), Franju Toića (energetska zadruga Apsyrtides) i Luku Vetmu (Forte solar d.o.o) – piše za Pokret otoka Dora Čukušić.

Snimku dijaloga u cijelosti pogledajte na poveznici: Otočni dijalog ”Građani i solarne elektrane”.

.
Potpora općina i gradova igra veliku ulogu u energetskom razvoju društva

„Energetska tranzicija ovisi o tranziciji pojedinca“, rekao je Franjo Toić, upravitelj energetske zadruge Apsyrtides koja djeluje na području otoka Cresa i Lošinja. Naglasio je važnost potpore JLS-ova u projektima vezanima za energiju rekavši kako će se „građani prije uključiti u nešto kada znaju da to njihov grad ili općina podržavaju“. Zadruga kojom Toić upravlja poznata je po tome što je podržavaju dva grada, Cres i Mali Lošinj, javne institucije, akademska zajednica, udruge, poduzetnici, tvrtke i građani.

„Bilo tko od građana može postati član zadruge, a najmanji početni ulog, definiran zakonom, je tisuću kuna“, rekao je Toić.

.
Kroz primjer projekta Križevački sunčani krovovi, Sanela Mikulčić Šantić, upraviteljica energetske zadruge Klik, objasnila je kako funkcioniraju energetske zadruge

„Građani su putem zajmova zadruzi dali novac za kupnju elektrane, zatim je zadruga kao vlasnik iznajmila solarne panele korisniku zgrade na koju su instalirani i od najma građanima vraćala njihov zajam uz 4,5% kamate“, opisala je Šantić. Kada je križevačko gradsko vodstvo uvidjelo kako građani podržavaju ovakve projekte, uvrstili su obnovljive izvore energije u svoju razvojnu strategiju. Sad već treću godinu grad Križevci sufinancira projekte za sunčane elektarane i samu opremu.

„U suradnji s gradom otvorili smo energetsko-klimatski ured gdje nas ljudi svaki dan dolaze pitati kako da smanje svoje račune pomoću ugradnje solarnih panela“, rekla je Šantić.

Da na otocima fali neka vrsta ureda za informiranje građana o obnovljivim izvorima energije, smatra Ivan Zoković, Pokretov stručnjak za razvoj zajednice. Naglasio je i kako „fond ne financira pripremu projektne dokumentacije, nego se očekuje da to građani sami financiraju, a onda se ispostavilo da građani nemaju dokumentaciju, ili je ne znaju izraditi“.

 

Cijene električne energije u budućnosti

Poskupljenje struje u dijalogu je najavio Luka Vetma, direktor i suvlasnik Forte solar d.o.o, i rekao kako će „većina tvrtki morati ugraditi solarne elektrana jer će im poskupljenje struje ugroziti poslovanje“. Tvrtka Forte Solar d.o.o mlada je tvrtka koja se bavi implementacijom poslovnih i rezidencijalnih solarnih elektrana po sistemu ključ u ruke, a iza sebe već ima preko 50 odrađenih projekata.

Prosječna cijena solarne elektrane za prosječno kućanstvo je oko 10 000 eur, no „svakome se radi individualan izračun“, rekao je Vetma te dodao da je „prosječna isplativost 3-5 godina“. Tvrtka Forte Solar d.o.o ne prodaje samo opremu već vode kupca kroz cijeli proces – od istraživanja potreba, projektiranja, financiranja, montaže, puštanja u rad te monitoringa i održavanja solarne elektrane.

.
Preduvjeti za solarnu elektranu: projekt, uporabna dozvola i rješenje o izvedenom stanju

Za postavljanje elektrane osnovni uvjet je projekt bez kojega se ne može dobiti elektroenergetsku suglasnost niti ikakvo sufinanciranje, a osim toga treba imati uporabnu dozvolu ili rješenje o izvednom stanju da je taj objekt legalan. Ukoliko se korisnik želi spojiti na HEP-ovu mrežu, treba biti vlasnik objekta ili imati suglasnost da može instalirat tu elektranu na krovište.

Naravno, za postavljanje solarnih panela, objekt mora imati adekvatno krovište, što znači da ne bi smjelo biti većih zasjenjenja, kako bi elektrana bila što efikasnija. Održavanje solarnih elektrana na krovovima nije zahtjevno, a paneli imaju jamstveni rok od 12 godina.

Projekt otoci predvodnici čiste energije sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

__________
Izvor: za Pokret otoka Dora Čukušić
Naslovna fotografija: Pexels.