OTOCI PREDVODNICI ČISTE ENERGIJE – Terenski posjet školama na Korčuli

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.09.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Početkom školske godine Antonio Morić Španić i Paula Bolfan posjetili su Srednju školu Petra Šegedina u Korčuli i Srednju Škola Vela Luka

Tople rujanske dane najljepše je provesti na terenu, a posebnice kaj taj teren uključuje uživanje u druženju s profesorima uspješnih otočkih škola. Jedna od njih je i Srednja škola Petra Šegedina – škola koja osvaja vrhunske nacionalne rezultate, učestalo se nadograđuje i svojim učenicima pruža najugodnije školske dane…

.
Gimnazijalci, elektrotehničari, kuhari, menadžeri…

Brojni su programi koje osnovnoškolci otoka Korčule mogu izabrati nakon što završe školu. U Srednjoj školi Petra Šegedina velik je izbor, mogu biti elektrotehničari, mehatroničari i brodostrojari ili se pak okrenuti turizmu u hotelijersko – turističkom smjeru… Tu nije kraj, ako im je ugostiteljstvo draže mogu biti kuhari ili slastičari…

Ravnatelj i profesori Srednje škole Petra Šegedina trude se svojim učenicima omogućiti najbolje moguće uvjete. Zgrada za tehničare i strojare nadprosječno je opremljena i potpuno obnovljena, a njihovih se strojeva nebi posramile ni najveće tehničke škole u Hrvatskoj. Škola više od tristo učenika, a nekad je brojala i stotinu više. K njima dolaze učenici s cijelog otoka, ali i susjednog Pelješca.
.

.
Razgovarali smo o zelenoj tranziciji sa stručnim osobljem škole. Rekli su nam kako funkcionira elektroenergetski sustav otoka i otkrili nam tajnu da čak i veliki kapaciteti ponekad posustanu zbog prekomjernog korištenja klima uređaja u ljetnoj sezoni.

Stavove o stabilnoj energiji u tančinu smo raspravili, a doznali smo da su školarci izradili projekt za vlastitu solarnu elektranu na krovu – izračunali su godišnju potrošnju, dimenzionirali sustav, ali i nadodali 20-30 % potrošnje koju mogu prodavati u mrežu i na taj način otvoriti dodatno financiranje škole.

Kuhari i slastičari, s druge strane, pokazali su nam čari svog zanata. Da ne bismo rekli da se naš poslovni posjet pretvorio u neslužbeno druženje, reći ćemo da su nam pokazali najbolje što mogu – juha od bundeve, mesni rižot s gljivama i souffle od vanilije pokazali su najbolje od najboljeg. Konobari su s druge strane pokazali profesionalnost kojom bi bili oduševljeni vrhunski restorani. Ako tražite mlade i sposobne ljude, vrijedne i kvalitetne, potegnite do Korčule i ponudite djeci uvjete koje zaslužuju.

.
SREDNJA ŠKOLA VELA LUKA

Vela Luka – Oliverov dom i mirno mjesto na kraju otoka. Nekoć snažna industrija, a danas više okrenuta prema turizmu,ali duha u ulicama Vele Luke u jesen ne fali. Ugodni školski hodnici srednje škola Vela Luka odišu učeničkim duhom i smjehom.

Škola broji oko 150 učenika, a smjerovi su opća gimnazija, ekonomisti i kuhari. U moderno opremljenoj učionici predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta, agenda za prijelaz na čistu energiju otoka Korčule i način na koji će se krajem provedbe izraditi priručnik za nastavnike. Priručnik će sadržavati smjernice za provedbu aktivnosti zelene tranzicije unutar školskih kurikuluma.
.

.
Mentor Antonio nije mogao biti tamo, ali je Paulu usmjerio da potakne nastavnice da osmisle zeleni projekt koji će provoditi u školskoj godini 2022./23. U tom se razgovoru saznalo da je Srednja Škola Vela Luka vrlo uspješna u osmišljavanju zelenih školskih projekata te da se svake godine natječe s drugim srednjim školama na smotri zaštite okoliša koje Agencija za odgoj i obrazovanje propisuje svake godine.

Projekt ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Partneri na projektu su Splitsko-Dalmatinska Županija, Stari Grad, Općina Sućuraj, Grad Korčula, Općina Lumbarda, Općina Bol, Općina Selca, Općina Pučišća, Općina Postira, Općina Nerežišća i Grad Supetar.

________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Paula Bolfan