UŠTEDI ENERGIJU
June 19, 2021

OTOCI - Sabor izmijenio Zakon o otocima

Hrvatski sabor izmijenio je 18. lipnja 2021. godine Zakon o otocima

 

Izmijenjeni Zakon o otocima je tako omogućio da se otočanima poveća količina vode po subvencioniranoj cijeni, s 45 na 85 kubnih metara godišnje.

Otočani koji nisu spojeni na sustav javne vodoopskrbe i vodu dobivaju vodonoscima i autocisternama. Plaćat će vodu po cijeni jednakoj onoj na kopnu otkuda se ta voda dobiva.

Troškove prijevoza sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja. Subvencionirat će se i prijevoz vode otočnim gospodarskim subjektima koji rade u mjestima bez javnog vodovoda i to do najviše polovice troška prijevoza isporučene vode, a sukladno sredstvima osiguranim u državnom proračunu.

Zakonskim izmjenama precizira se i da su u kategoriji otočana koji imaju pravo na besplatni javni prijevoz na otoku, uz osobe s invaliditetom, i djeca s teškoćama u razvoju.

U kategoriju ne-otočana u istom se slučaju dodaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju s određenim stupnjem invaliditeta te osoba u pratnji.

Pravo na naknadu troškova vlastitog prijevoza imati će otočani - djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz.

 

 

___________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram