OTOCI – Sabor izmijenio Zakon o otocima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Hrvatski sabor izmijenio je 18. lipnja 2021. godine Zakon o otocima

 

Izmijenjeni Zakon o otocima je tako omogućio da se otočanima poveća količina vode po subvencioniranoj cijeni, s 45 na 85 kubnih metara godišnje.

Otočani koji nisu spojeni na sustav javne vodoopskrbe i vodu dobivaju vodonoscima i autocisternama. Plaćat će vodu po cijeni jednakoj onoj na kopnu otkuda se ta voda dobiva.

Troškove prijevoza sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja. Subvencionirat će se i prijevoz vode otočnim gospodarskim subjektima koji rade u mjestima bez javnog vodovoda i to do najviše polovice troška prijevoza isporučene vode, a sukladno sredstvima osiguranim u državnom proračunu.

Zakonskim izmjenama precizira se i da su u kategoriji otočana koji imaju pravo na besplatni javni prijevoz na otoku, uz osobe s invaliditetom, i djeca s teškoćama u razvoju.

U kategoriju ne-otočana u istom se slučaju dodaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju s određenim stupnjem invaliditeta te osoba u pratnji.

Pravo na naknadu troškova vlastitog prijevoza imati će otočani – djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz.

 

 

___________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pexels.