OTOČNE OAZE MIRA – 7 otoka Jadrana na kojima nema automobila

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.02.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Ovi otoci pravo su utočište za sve ljubitelje mirnog odmora i pješačenja ili bicikliranja.

Svaki od oko 1246 (podaci Hrvatskog hidrografskog instituta) otoka Hrvatske ima svoju posebnu priču.

Cres je najveći otok, Brač je otok s najvišom nadmorskom visinom, najdužu obalu ima Pag, a na primjer Galešnjak je poseban po svom obliku – srcu, čak je preimenovan u ‘Otok zaljubljenih’. – prenosi croexpress.eu

Neki pak su posebni jer na njima nema automobila. Takvi otoci pravo su utočište za sve ljubitelje mirnog odmora i hodanja na primjer.
.

Sedam hrvatskih otoka na kojima su automobili zabranjeni

Unije – dio je cresko-lošinjske otočne skupine, a ujedno je i površinom najveći među otočjem koji okružuje Lošinj. Automobili ne prometuju ovim otokom jer su ulice preuske, no od 1996. godine na otoku se nalazi mala zračna luka.

Silba – ‘vrata Dalmacije’ kako se još naziva ovaj otok je oaza mira – bez automobila.

Susak – mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen. Na otoku nema cesta, nema automobila, nema bučnih noćnih klubova – samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama.

Zlarin – je jedan od šest naseljenih otoka, treći po veličini u šibenskom arhipelagu i najbliži gradu Šibeniku.
Zlarin je zeleni otok bez automobila, raj za djecu, idealan za potpuni odmor, uživanje u šetnji, kupanje u kristalno čistom moru. Širom svijeta poznat je po koraljima – ovdje je još uvijek sačuvan tradicionalan način izrade poznatog i vrijednog nakita od koralja.

Prvić – je manji otok šibenskog arhipelaga, nalazi se u samoj blizini Vodica. Na otoku postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugom cestom kojom možete pješice ili biciklom jer automobilima je promet zabranjen.

Lopud – spada u južnodalmatinsku skupinu otoka. Malen, bez automobila, bez ceste, predstavlja odličan bijeg iz turistički prenapučenog Dubrovnika. Lopud se diči i s jednom od najljepših plaža, Šunj, do koje vodi staza kroz gustu i mirisnu vegetaciju.

Koločep – najjužniji hrvatski naseljeni otok, smješten zapadno od Dubrovnika. Na samom otoku nema cesta, jedina značajna prometnica na otoku je betonski put koji spaja dva naselja – Gornje Čelo i Donje Čelo, dovoljno širok za pješake, ne i za vozila. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta ugodne šetnje.

__________
Izvorcroexpress.eu
Fotografija: Paula Bolfan, Pokret Otoka – Silba