Otočni Forum 2024 na Pantelleriji u Italiji okupio brojne otočane iz cijele Europe

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.05.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji Tajništva za čistu energiju EU otoka, 14. i 15. svibnja na otoku Pantelleriji u Italiji održan je Otočni Forum koji je okupio preko 150 sudionika iz cijele Europe.

Sudionici Foruma bili su otočani iz Grčke, Hrvatske, Italije, Irske, Danske, Estonije, Švedske, kao i brojni dionici aktivni u području energetske tranzicije otoka, predvođeni predstavnicima Europske komisije.

Kao regionalni partneri Tajništva za čistu energiju EU otoka, na dvodnevnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici Pokreta Otoka s Cresa, Korčule i Pašmana. Tijekom konferencije sudionici su imali priliku poslušati prezentaciju predstavnika Europske komisije o klimatskom i energetskom okviru Europske unije za otoke, pogledati video prezentacije projekata na otocima koji sudjeluju u podršci Tajništva za čistu energiju EU otoka, raspravljati o energetskim sustavima i izazovima s kojima se suočavaju EU države te osnažiti kapacitete kroz razne tematske grupe koje su vodili stručnjaci iz cijele Europe.

Osim same konferencije, na Pantelleriji su održane i tri radionice s temama vjetroelektrana na kopnu i moru, pametnih elektroenergetskih sustava i upravljanja potražnjom te održivog transporta na kopnu.

Sudjelovanje na Otočnom Forumu bilo je iznimno zadovoljstvo za sve prisutne. U prekrasnom ambijentu otoka Pantellerije, sudionici su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva te zajedno raspravljati o izazovima i mogućnostima energetske tranzicije na europskim otocima. Prezentacije, radionice i tematske grupe omogućile su sudionicima da prodube svoje razumijevanje klimatskih i energetskih inicijativa te da steknu nove vještine i kontakte koji će im pomoći u daljnjem radu. Atmosfera suradnje i zajedništva među otočanima i stručnjacima iz različitih zemalja stvorila je snažan osjećaj zajedničkog cilja i motivacije za buduće projekte. Ukupno gledajući, Forum je bio izuzetno uspješan, a sudionici su se vratili svojim zajednicama bogatiji za nova znanja, ideje i inspiraciju za daljnji rad na području čiste energije.

Fotografije: Tajništvo za čisti energiju EU otoka / Pokret Otoka