Otočni forum za čistu energiju EU otoka u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.11.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke održati će se 20.- 22. studenog u Splitu i Hvaru.

Na forumu će se prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije Europskih otoka. Dodatno će se treći dan foruma sudionicima predstaviti i različita tehnološka rješenja. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije – Grčka, Španjolska, Švedska, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar. Forum će otvoriti gospođa Ditte Juul-Jørgensen, Generalna direktorica Europske komisije za energiju i Ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić.

Fokus programa

Programi otočnih foruma fokusiraju se na razmjenu iskustava i konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, predstavljaju različita tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. Rasprave uključuju sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske. Sudjelovanje na Forumu u Hrvatskoj potvrdile su sve razine institucija, jedinice lokalne i regionalne samouprave, predstavnici ministarstva, članovi Europske komisije te razni drugi dionici iz cijele Europe. No jednako je važno da će se Forumu priključiti i predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju. Cilj foruma jest umrežavanje otočnih dionika iz cijele Europe te poticanje dijaloga s predstavnicima svih razina odlučivanja kako bi se kreirala zajednička vizija tranzicije otoke te postavili temelji za njezinu buduću realizaciju.

U sklopu foruma biti će predstavljene strategije energetske tranzicije otoka koje je Tajništvo početkom godine odabralo kao pilot projekte. Naime, šest europskih otočnih zajednica posljednjih je 9 mjeseci aktivno razvijalo Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije. Otoci koji će svoje Strategije predstaviti u sklopu programa na Hvaru su:

  • Aranski otoci (Irska),
  • Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska),
  • Culatra (Portugal),
  • La Palma (Španjolska),
  • Salina (Italija),
  • Sifnos (Grčka)

Na prvom danu konferencije koji se održava u hotelu Le Meridien Lav imati ćemo prilike o budućnosti otočnih politika slušati od predstavnika iz različitih EU i nacionalnih institucija s ciljem kreiranja zajedničkog okvira daljnjeg razvoja. S obzirom da je i jedna od aktivnosti za vrijeme hrvatskog predsjedanja europskom komisijom, kreiranje dugoročne strategije za daljnji razvoj EU otoka, panelisti će kroz moderiranu raspravu predstaviti način na koji će se europskim otocima osigurati buduća podrška s ciljem njihove tranzicije na čistu energiju.  Tijekom drugog i trećeg dana koji će se održati u hotelu Amfora na Hvaru, sudionici će imati priliku razmijeniti iskustva, upoznati se s različitim tehnologijama, ali i naučiti više o različitim modelima uključivanja otočana u investicijske projekte energetske tranzicije. Također svoje će viđenje prelaska na čistu energiju predstaviti i voditelji energetskih tranzicija na otocima Hvaru, Braču i Korčuli.

– 

Online prijenos

Ukoliko niste u mogućnosti sudjelovati na samom forumu, pozivamo vas da nam se pridružite putem online prijenosa kojem možete pristupiti registracijom na sljedećem LINKU.

 

_____________

Autor: Ana Marija Jakas

Photo: www.euislands.eu