UŠTEDI ENERGIJU
April 7, 2023

Otočno partnerstvo Primorsko-goranske županije na sjednici s ciljem povlačenja sredstva za otoke

Održana je prva sjednica Radne skupine za izradu i praćenje provedbe dopune Plana razvoja PGŽ – tzv. Otočno partnerstvo. Predstavljene su mogućnosti povlačenja europskih sredstava za otoke iz Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027.

 

Otočnim partnerstvom predsjeda zamjenica župana Marina Medarić koja je tom prilikom istaknula kako stanovnici otoka najbolje znaju što im je potrebno. Više od 30 posto ukupnog broja otočnog stanovništva Republike Hrvatske živi upravo u Primorsko-goranskoj županiji

“Život na otoku nije samo ono što naši gosti vide tijekom ljeta, a tijekom zime treba živjeti s vjetrom i morem, svime što život na otoku čini teškim. Sigurna sam da će vaše ideje županija u suradnji s Razvojnom agencijom PGŽ pretočiti u projekte i da ćete znati prepoznati svoje potrebe.”

 

Na raspolaganju 150 milijuna eura za razvoj pametnih otoka

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su mogućnosti povlačenja europskih sredstava za otoke iz Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027.

Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke resornog ministarstva, je tom prilikom izjavio:

“Ministarstvo kontinuirano kreira programe i provodi mjere kako bi se život na otocima olakšao i kako bismo doprinijeli što konkretnijim ulaganjima na otocima.“

U okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. otvara se program ulaganja u razvoj pametnih i održivih otoka koji je namijenjen rješavanju specifičnih problema otočnih zajednica.

Na raspolaganju će biti 150 milijuna eura, a ulaganja će se usmjeravati putem regionalnih strategija.

 

Kvarnerski otoci lideri u mnogim projektima

Ravnatelj RRA PGŽ Vedran Kružić prilikom predstavljanja ključnih pokazatelja razvoja otočnih gradova i općina izjavio je:

“Započela je intenzivna transformacija kvarnerskih otoka prema pametnim i održivim otocima i s ponosom mogu reći da su naši otoci lideri u mnogim pametnim rješenjima i projektima. Smatram da ćemo bitno unaprijediti kvalitetu života na otoku, a Razvojna agencija će u ovom procesu voditi dijalog”.

Cilj je, kako kaže, privlačenje novih ljudi na otoke i zadržavanje postojećih kroz otvaranje novih radnih mjesta.

 

Zadatak Otočnog partnerstva je dopuna županijskog Plana razvoja

Prema uputi Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Primorsko-goranska županija osnovala je radnu skupinu Otočno partnerstvo.

Glavni zadatak im je dopuna županijskog Plana razvoja s ciljem povlačenja bespovratnih sredstava u iznosu od 150 milijuna eura za otočne projekte iz Integriranog teritorijalnog programa.

U njegovom sastavu uključene su organizacije s područja Županije koje svojim djelovanjem pridonose razvoju otoka, odnosno predstavnici Primorsko-goranske županije, JLS-a na otocima, javnih tijela čijim su djelokrugom zastupljene teme razvoja otoka, gospodarskog sektora, socijalnih partnera, organizacija civilnog društva i istraživačkih organizacija.

 

Otočno partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije, s istim ciljem, sastalo se ranije ove godine:

Pokret otoka kao član radne skupine Otočnog partnerstva SDŽ na sjednici u Splitu

 

_____________

Autor: pgz.hr

Fotografija: pgz.hr

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram