Otok Lastovo – projekt Watchdog

Objavio: Pokret Otoka - 14.08.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Otok Lastovo je najudaljeniji naseljeni otok u Hrvatskoj, a obilježen je višestrukom deprivacijom i poraznom demografijom

Izvor: Facebook Watchdog – otok Lastovo

Civilno društvo na otoku je izrazito krhko, a socijalno najugroženije skupine su starije osobe i mladi. Raskorak između opravdanih očekivanja i realnih mogućnosti je ogroman. Dok starije i nemoćne osobe nemaju adekvatnu socijalnu i zdravstvenu uslugu na otoku, mladi moraju putovati radi srednjeg i visokog obrazovanja. Time ta skupina prelazi svoje psihološke granice i ne osjećaju se dijelom otočnog društva budući da svoj život i rad organiziraju van svog otoka.

Nedostatak mladih ljudi koji bi trebali biti nositelji razvoja društva je poražavajuća činjenica, a time rezultira stagnacija zajednice. Udruga „Val“ jedina pruža socijalne usluge na otoku i svakodnevno se suočava s nedostacima socijalne skrbi.

Upravo projekt “Watchdog – otok Lastovo” se zalaže za ranjive skupine s ciljem pokretanja demokratskih procedura “odozdo prema gore” kroz stvaranje radne skupine (stari i nemoćni, mladi, volonteri). Oni teže priznavanju neostvarenih legitimnih prava na uređenje otočnog života te razvoju politika, propisa i praksi koje pridonose izjednačavanju prava građana u našoj zemlji.

Ključne aktivnosti

  • istraživanje javnog mnijenja i zakonodavnog okvira,
  • javne rasprave,
  • izrada preporuka
  • zagovaranje

Budući da su očekivani rezultati pokretanje međugeneracijskog diskursa u lokalnoj (otok Lastovo) i tematskoj (stariji, nemoćni i mladi) zajednici te sudjelovanje u donošenju novih zakonskih okvira i prilagođenih praksi vjeruje se da će ovaj projekt imati nastavak i u budućnosti.

Rezultati opredjeljenja su povećani broj, kvaliteta i dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga te prilagođeni načini organiziranja učenika i studenata u udaljenim središtima.

Dodana vrijednost je povećana integracija i kvaliteta života na otoku Lastovu.

Projekt „Watchdog-otok Lastovo“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. @Active Citizens Fund Croatia

Izvor: Watchdog – island of Lastovo

Naslovna fotografija: Facebook Watchdog – otok Lastovo