Knjižnični stacionar otoka Šolte darovao je knjižnične stacionare na Silbi i Olibu koji su sada bogatiji za 142 naslova.

Inicijativa darivanja knjižnične građe pristigla je od Željke Alajbeg iz knjižnice Grohote na otoku Šolti, ogranka Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu koji je otvoren 1981. godine.

Željka je kontaktirala Pokret Otoka sa željom da naslove koji su dvojni daruje nekoj drugoj otočkoj knjižnici. Pokret Otoka preuzeo je obvezu transporta građe te su knjige iz Knjižnice Šolte prebačene u Gradsku knjižnicu Zadar koja će ih potom dostaviti na otoke.
.

Knjižnični stacionari Silba i Olib jedini su ogranci Gradske knjižnice Zadar. Grad Zadar pod svojom upravom broji sedam naseljenih otoka Zadarskog arhipelaga.

Ogranak gradske knjižnice Zadar – stacionar Silba otvoren je u lipnju 2011. godine na inicijativu tadašnjeg mjesnog odbora te u suradnji s Gradom Zadrom i Gradskom knjižnicom Zadar. U početku je knjižnica brojala 675 naslova, a danas broji preko 1000 naslova – slikovnica, romana, publicistike i DVD-ova.
.

Otvorenje silbenskog stacionara 2011. godine / foto: GKZ

U srpnju 2012. godine otvoren je i knjižnični stacionar Olib koji također broji oko 1000 naslova.

Oba stacionara djeluju po principu pokretnog fonda kako bi žitelji otoka bili kontinuirano opskrbljeni novim naslovima.

___________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Pokret Otoka