OTOK UGLJAN: 11. Dani maslina

Objavio: Martin Tuđen - 29.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Glavni program 11. Dana maslina otoka Ugljana održat će se u subotu, 29. lipnja u 18:30 sati u središtu mjesta Ugljan.

Ova manifestacija promiče tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu koja traje preko dva tisućljeća. U sklopu programa održat će se ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, gdje će nositelji oznake HOP i lokalni proizvođači predstaviti autohtone proizvode poput likera, rakija, marmelada, džemova, proizvoda od maslinovog drva, nakita i prirodne kozmetike.

Pod vodstvom Vesne Zalović, djeca će sudjelovati u radionici izrade keksića od maslinovog ulja, dok će ispred Doma kulture članovi Udruge “Olea Zadar” održati vođenu degustaciju maslinovog ulja, na kojoj će sudionici naučiti kako pravilno kušati i razlikovati kvalitetna od nekvalitetnih ulja.

Posjetitelji će tijekom cijele manifestacije imati priliku probati najbolja ovogodišnja ulja, a oko 20:30 sati bit će dodjela diploma i proglašenje pobjednika 11. Dana maslina otoka Ugljana.

Nakon službenog dijela manifestacije, posjetitelji će moći uživati u dalmatinskim jelima kuhara Renata Kraljeva, a za glazbeni ugođaj pobrinut će se Klapa Kontrada.

Dane maslina otoka Ugljana organizira Turistička zajednica Općine Preko uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije.

Program večeri:

  • 18:30 – ŠUG Festival – sajam otočnih proizvoda (Mul)
  • 19:00 – Radionice:
    • Mala škola degustacije (ispred Doma kulture)
    • Izrada keksića od maslinovog ulja za djecu – prijave u TIC-u Ugljan (Mul)
  • 19:30 – Degustacija prijavljenih ulja
  • 20:30 – Dodjela nagrada maslinarima
  • 21:00 – Druženje uz Klapu Kontrada i domaću hranu

_______________________________

Izvor: nasiskolji.hr

Naslovna fotografija: Image by leszek_kruk from Pixabay