OTOK UNIJE – Katastrofalno stanje, mještani traže odcjepljenje

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.02.2023. - Vrijeme čitanja: 6min

Mještani jednog od najudaljenijih otoka Primorsko-goranske županije – Unije muku muče s brojnim problemima, a njihovi apeli završavaju mahom u slijepoj ulici. Nemaju liječnika, a brodske linije su nepouzdane i često su odsječeni od kopna.

 

Za njih rješavanje nekih najbanalnijih stvari poput odlaska u banku ili općinu znači jedan nepovratno izgubljen dan. Nerijetko se dogodi da kada se i domognu Lošinja, tamo zaglave jer je povratak zbog lošeg vremena nemoguć.

Već dugi niz godina upozoravaju političare na katastrofalno stanje na otoku Unijama. Otočana je sve manje, liječnika nemaju, brodske linije su često u prekidu. Avion, odnosno aerodrom zatvoren je dugi niz godina.

Ako se nešto ne dogodi, hitno, tražit ćemo referendum o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije.“ – predsjednik mjesnog odbora Robert Nikolić.

Otočani su odsječeni od kopna

Unije se nalaze u cresko-lošinjskom arhipelagu. Mještani na raspolaganju imaju brod Premuda, koji je star 70 godina. Svakodnevna linija vozi preko Suska za Lošinj i taj put traje oko dva sata.

Druga opcija je katamaran koji vozi do Rijeke, a put traje dva i pol sata. Petkom i nedjeljom na raspolaganju imaju i katamaran koji plovi do Pule oko sat i trideset minuta.

Do prije nekoliko godina stanovnici Unija imali su i aerodrom, pa je let iz Unija do lošinjskog aerodroma trajao pet minuta.

Tragom video poziva na Unije iz Zagreba je krenula i ekipa Dnevnika Nove TV kojoj su se otočani prvotno i obratili za pomoć. Odmah iz prve ruke uvjerili su se kakva je prometna povezanost. Put je trajao gotovo sedam sati.

 

U posljednjih 20 dana, 14 dana nisu imali brod za prijevoz putnika

“S administrativnim središtem plovimo s brodom sagrađenim 1955., danas je 2023. Treba nam dva sata da dođemo i da riješimo bilo kakvu administraciju”, istaknuo je Žarko Mrkobrada.

Sedamdeset godina stara Premuda sve se teže nosi s lošim vremenom.

“Posljednjih 20 dana nismo imali 14 dana brod. Sve ovisi o vremenskim uvjetima jer smo mi na otvorenom moru. Trebamo bolje brodove, sigurnije, koji su konstantni. Povezanost je najbitnija stvar za razvoj otoka”, upozorava Mrkobrada.

Za povratak života na otok postoji rješenje – aerodrom. Radio je do prije deset godina i omogućavao razvoj turizma i hitnu medicinsku skrb. Danas – dozvolu za njegov rad nadležni ne izdaju.

“Oko deset tisuća putnika i 400 privatnih aviona je godišnje slijetalo. Počelo je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Županija je krenula, Grad je trebao biti vlasnik. Međutim, to se vuklo do 2013. godine. Nije bilo riješeno i aerodrom je zatvoren jer nema riješene imovinskopravne odnose”, pojasnio je Nikolić.

Liječnika godinama nemaju

“Šanse za preživljavanje – nema. Ljetos smo imali primjer gdje se dijete nabolo na harpun u 14:30, a u 21:30 je bilo na operacijskom stolu”, istaknuo je Mrkobrada.

Ambulanta je smještena u prostorijama mjesnog odbora. Oprema kojom bi jedina medicinska sestra trebala spašavati živote stara je 30-ak godina. Opcija je helikopter, ali medicinska sestra Katarina ističe da se to ne dozvoljava.

“Žele da prvo dođe liječnička ekipa iz hitne s Lošinja da bi oni procijenili pa zatim vozili pacijenta u Lošinj pa tek onda dalje u Rijeku”, pojasnila je Katarina.

Ni gliseri se nekada ne mogu probiti do Unija, ističe predsjednik Nikolić.

Danas na otok unajmljenim brodom stiže samo sijeno.

 

Glavobolju mještanima zadaju i divlje koze

„Svaku noć su u selu, među kućama. Popasu sve što stigne”, opisao je Tihomir Tondini iz Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.

Njih petstotinjak uništava sve pred sobom. Grad i Županija sad su, kad je šteta već ogromna, dopustili lov. No niti zbrinjavanje mrtvih koza nije jednostavno.

“Treba to platiti. Za otprilike 20 komada, što bi bilo žive vage jedne tone, još moram platiti 500 eura za odvoz. Mi taj novac nemamo”, priznaje Nikolić.

“Sve žive smo kontaktirali nebrojeno puta”, istaknuo je Mrkobrada.

No, sve je stalo na obećanjima, pa otočani rješenje traže u odcjepljenju od Primorsko-goranske županije.

“Ja sam Primorac, moji su Primorci, ali ako moram birati između mrtvog Primorca i živog Istrijana – ja ću birati živog Istrijana”, zaključio je Nikolić.

Županija: “Podržat ćemo zahtjeve”

Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, kazala je da je boli nepravda i različit pristup problemu.

“Uključili smo se u sve probleme, one koji su u našoj nadležnosti i u one koji to nisu. Letjelište je nakon posljednje četiri godine pripalo samo Malom Lošinju na rješavanje, a ima velik broj hektara suvlasnika i vlasnika.

Potrebno je izdvojiti više desetaka milijuna kuna da bi se to imovinskopravno riješilo. U tom smo dijelu ostali sami. Pokrenuli smo način rješavanja prvi u Hrvatskoj – putem rješavanja komunalne infrastrukture ne bismo li u nekom dijelu, da ne kažem izbjegli, već smanjili taj trošak za izvlaštenje, za koji pretpostavljam da su i ostale nadležne institucije digle ruke od tog projekta. Mi nećemo”, prokomentirala je Kučić.

Kučić je rekla da je trebao doći u emisiju netko drugi od sugovornika o temi letjelišta, ali da je to “dugogodišnji problem rješavanja imovinskopravnih odnosa”. Nije htjela reći na koga je mislila, već samo izdvojila institucije kao problem.

Iz resornog ministarstva za Dnevnik Nove TV priopćili su da je ove godine planirana nabava modernijeg broda s većim teretnim prostorom, kao i nabava novog katamarana. Na to priopćenje Kučić je odgovorila da želi vjerovati u ta obećanja.

“Mi smo višekratno tijekom nekoliko godina razgovarali, ovo nisu problemi koji su se dogodili preko noći. Ministar Butković ima puno sluha za naše otočne probleme”, rekla je Kučić u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

Kučić na kraju nije htjela reći bi li za nju bilo porazno da se Unije odvoje od PGŽ-a, već je kazala da bi poraz bio ostanak standarda kakav je trenutačno te da se ne dogodi nijedno izrečeno obećanje.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je županija u potpunosti svjesna težine života na malim otocima.

“Napravili smo na Unijama novu rivu, pokrenuli projekt ‘Samoodrživi otok’, a sve opravdane zahtjeve proslijedili smo nadležnom ministarstvu. Do sada nismo dobili odgovor što se tiče bolje prometne povezanosti. Njihovu inicijativu za izdvajanje iz naše županije i prelazak u Istru, ako se referendumom tako odluči, ćemo podržati”, zaključio je Komadina.

 

 

 

______________

Autor: dnevnik.hr

Fotografija: dnevnik.hr