OTOK UNIJE – Stanovnici odustali od odcjepljenja od Primorsko-goranske županije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.03.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Stanovnici otoka Unije nakon sastanka sa županom Komadinom odustali su od ideje da se, zbog loše prometne povezanosti, odcijepe od Primorsko-goranske županije i pripoje Istarskoj.

 

Stanovnici ovog najudaljenijeg otoka u Primorsko-goranskoj županiji “muku muče” s brojnim problemima. Radi se o malom otoku kod Lošinja koji je posljednjih dana privukao pažnju javnosti i zbog divljih koza koje zadaju glavobolju stanovnicima otoka.

Osim toga, nemaju niti jednog liječnika na otoku, a medicinska oprema koja im je na raspolaganju stara je 30 godina. Najveći problem i dalje im je prometna povezanost s kopnom. Brodske linije često su u prekidu, a brod koji im je na raspolaganju star je 70 godina.

Za njih rješavanje nekih najbanalnijih stvari poput odlaska u banku ili općinu znači jedan nepovratno izgubljen dan. Nerijetko se dogodi da kada se i domognu Lošinja, tamo zaglave jer je povratak zbog lošeg vremena nemoguć.

 

Stanovnici žele ostati u županiji u kojoj su rođeni

Nakon sastanka sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić, odustalo se od inicijative za raspisivanje referenduma o odcjepljenju. Stanovnici  smatraju da su potakli promjene te ističu da žele ostati u županiji u kojoj su rođeni.

Jedan dio, od njih četrdesetak, nije ni želio otići iz matične županije. Otočanin Josip Rerečić ističe da se samo zalažu za bolju brodsku liniju i bolju povezanost s liječnikom, prenosi Telegram.

 

Župan tvrdi da je aerodrom u planu, a obećao je i pomoć vezanu uz saniranje divljih koza

Kao jedan od glavnih problema stanovnici su isticali lošu povezanost u slučajevima hitnih intervencija, budući da tamošnji aerodrom nije u funkciji već desetak godina. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina umirio ih je tvrdnjom da “aerodrom ide svojim tijekom”.

Postoji i neriješeno pitanje divljih koza od kojih su neke zaražene Q groznicom. Osim što im uništavaju masline i druge nasade, problem je i zbrinjavanje lešina zaraženih koza. Iz Grada Malog Lošinja i Županije sada tvrde da će pomoći.

Podsjetimo, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, njihovu je želju podržao rekavši kako su “Unije istarski otok i objeručke će ga prihvatiti ako se odcijepi”.

 

POVEZANO: OTOK UNIJE – Katastrofalno stanje, mještani traže odcjepljenje

 

 

______________

Autor: istra24.hr

Fotografije: istra24.hr