Na Trgu lastovskog poklada u Lastovu je uz klapsku pjesmu, delicije i rukotvorine lokalnih OPG-ova svečano otvorena poučna staza „Preko sadašnjosti u prošlost“. Dio je to aktivnosti SEA-Med projekta kojeg zajednički ostvaruju Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje, WWF i Udruga Sunce iz Splita, a s ciljem da područje Parka postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja.

„Poučna staza duga je 6.4 km s mnoštvom ploča, putokaza, igara, planisferom sa zvjezdanim nebom… Vjerujemo kako će se i domaći i gosti uvijek rado prošetati stazom koja posjetitelje upoznaje s iznimno bogatom kulturnom baštinom te prolazi kroz polja, lokve, vinograde i maslinike našeg Lastova“, rekla je Jelena Matoković, stručna voditeljica Parka prirode Lastovsko otočje.

Prilikom otvorenja Milena Šijan iz Udruge Sunce predstavila je i Lastovsku kuharicu, zabavnu turističku mapu te najavila nove promidžbene materijale i aktivnosti koje će doprinijeti provedbi Plana održivog turzima. Okupljene je pozdravio i Ravnatelj Javne ustanove Kristo Jovanović te direktor WWF Adrie Martin Šolar riječima „Budite svjesni da ovo što imate nema nitko, budite ponosni na Lastovo koje je jedinstveno u svijetu“.

Da su svjesni svoje posebnosti pokazalo je 8 lastovskih OPG-ova koji su se po prvi puta okupili i pokazali u punom sjaju, a ljetnu noć dodatno su uljepšale muška klapa Fumari te ženska klapa Ladenta. Slične manifestacije u budućnosti pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode. Mirisi, okusi, zvuci i osmjesi lokalaca i gostiju pokazatelj su kako Lastovo sigurno korača putem održivog turizma.

Izvor: Udruga Sunce

Naslovna fotografija: Pixabay.